Gepubliceerd op 9 februari 2020

Zo ga je om met conflicten

Er zijn al vele boeken, artikelen en blogs geschreven over 'Hoe om te gaan met conflicten'. Meestal zijn de tips gericht op conflicten op de werkvloer. Conflicten die je hebt met je baas en/ of collega.

De tips die je vindt op internet komen vaak neer op deze 8 punten:

1. Ga het gesprek aan met de ander.

2. Focus op het gedrag, niet op karakter.

3. Luister goed. (= Praat zo min mogelijk).

4. Benoem de punten van overeenstemming en onenigheid.

5. Geef prioriteit aan bovengenoemde punten.

6. Maak een plan om te werken aan elk conflictpunt.

7. Volg het gemaakte plan.

8. Benoem gemaakte successen. 

Misschien heb jij een andere lijst, andere woorden, doch het zal zeker op hetzelfde neerkomen.

---

Bij het Enneagram kijken we specifiek naar de ander. 

Wie ben jij? Welk type is het dominantst bij jou aanwezig en hoe kan ik daaraan tegemoet komen. Hoe kan ik mijn boodschap inzake het conflict dat ik, de afdeling of je baas met je heeft, zo helder mogelijk laten overkomen. Zodat we op een goede manier de juiste vervolgstappen nemen.

Zo ga je om met conflicten per EnneagramtypeType 1 - de Perfectionist

Om contact en verbinding met ze te maken, is het belangrijk dat je hun integriteit respecteert en het feit dat ze de dingen serieus nemen.

Type 1 kan conflicten genereren door hun sterke mening of een oordelende houding, kortzichtig en beschuldigend.

Over het conflict vraag je type 1 om direct te zijn zodat ze hun woede kwijt raken en daardoor voorbij hun wrok komen. Geef je eigen fouten toe en  spreek met persoonlijke overtuiging en autoriteit.

Daag ze uit om meer dan één juiste manier te zien, zeker als ze het niet met je eens zijn.

Type 2 - de Helper

Om contact en verbinding te maken met type 2 stap je vooruit en spreek je je waardering naar ze uit.

Type 2 is heel goed in het meevoelen en meedenken met de ander. Vraag hen daarom bij een conflict om verantwoordelijkheid te nemen in plaats van anderen indirect de schuld te geven of om schuldgevoelens bij de ander op te roepen.

Type 3 - de Succesvolle Werker

Om contact en verbinding te maken met type 3 geef je eerst waardering over hun werk. Praat lekker snel tegen ze.

Bij type 3 ga je voor een praktische, actiegerichte probleemoplossende aanpak die vooruitstrevend is. Het kan er fel aan toe gaan. Sta dit toe. Herinner dit type eraan dat succesvolle resultaten komen met veel verschillende stijlen en dat mensen belangrijk zijn.

Type 4 - de Romanticus

Om contact en verbinding te maken uit je je waardering over hun emotionele gevoeligheid en hun creativiteit.

Zolang het conflict niet over type 4 gaat, kan dit type lang luisteren naar de zorgen die je hebt. Gaat het conflict echter wel over hen, hou dan rekening ermee dat ze overstuur raken en woede uitbarstingen hebben. Neem dat niet te letterlijk op, want de kans is groot dat dit alleen het gevoel van dat moment is. Houd het gesprek daarom in het midden tussen praten over conflicten en hun bijdrage daaraan.

Type 5 - de Waarnemer

Om contact en verbinding te maken met type 5 haal je de snelheid uit je gesprek. Geef ze ruimte om over dingen na te denken.

Geef type 5 veel informatie over het conflict en maak geen aannames over wat er met hen aan de hand is. Vraag ze om zo direct mogelijk met je te communiceren. Dit type houdt niet van intensieve gesprekken over conflicten. Leg daarom de druk niet te hoog, want dan trekt dit type zich terug in zichzelf om zichzelf weer onder controle te krijgen. Benadruk het belang van relaties en daag ze uit om meer warm en genereus te zijn.

Type 6 - de Loyalist

Om contact en verbinding te maken met type 6 waardeer je hun aandacht die ze hebben voor problemen. Ben het eens over de regels en procedures die gevolgd dienen te worden.

Bij een conflict ben je zo duidelijk mogelijk, geen dubbelzinnigheden. Weiger om hun projecties over te nemen. Type 6 kan vijandig zijn of zich terugtrekken op het moment dat ze zich bedreigd voelen. Dan wordt hun angst gevoed. Wanneer ze je vertrouwen kun je ze erop wijzen dat sommige van hun projectie niet kloppen.

Daag ze uit om hun verantwoordelijkheid te nemen in plaats van externe redenen te bedenken.

Type 7 - de Levensgenieter

Om contact en verbinding met type 7 te maken waardeer je hun verhalen en positieve ideeën.

Belicht het conflict op diverse manieren zodat type 7 leert te luisteren naar anderen. Daag dit type uit om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en zorg ervoor dat ze zo positief mogelijk blijven. Laat hen weten wat jij of anderen van hen nodig hebben. Herhaal het vaak.

Type 8 - de Baas

Om contact en verbinding te maken met dit type ben je zeer direct, assertief en blijf je in je eigen kracht staan.

Bij conflicten ben je zeer direct en confronteer je direct. Daarbij accepteer je hun intense boosheid en hun drang om jou te overweldigen. Dit is hun manier om hun verdriet, teleurstelling of kwetsbaarheid te maskeren. Houd hier rekening mee en hou je ook sterk tegen hun destructieve en bedreigend gedrag.

Type 9 - de Bemiddelaar

Om contact en verbinding te maken, neem je de tijd om over dingen te praten. Je wil een gemeenschappelijk basis vormen. Luister naar wat ze te vertellen hebben en blijf rustig.

Type 9 vermijdt het liefst hun eigen conflicten en woede. Bemiddelen tussen anderen kunnen ze goed door aandachtig te luisteren en alle perspectieven te respecteren. Bij een eigen conflict hebben ze de neiging zich terug te trekken, passief en/ of agressief te worden. Ze zijn bang als anderen boos op ze zijn. Eerlijkheid is geboden! Probeer bij type 9 erachter te komen wat er zich aan de binnenkant afspeelt. Daag ze uit om hun wensen, verlangens, gevoelens en behoeften te uiten.

===

👉 Heb je interesse om dieper in te gaan op welk Enneagram type jij bent en hoe je andere typen kunt herkennen?

Regelmatig geef ik Enneagram workshops waarvoor je je kunt aanmelden. Op zo'n avond vertel ik verhalen over de 9 typen waaruit je kunt ontdekken welke type bij jou dominant aanwezig is.

Aanmelden voor de workshop Enneagram van 10 maart as.

👉 Ben je al verder met het Enneagram en heb je interesse om juist die verdiepingsslag te maken voor jezelf, bekijk dan de informatie bij de Enneagram training (dag of avond).

👉 Ben je coach en wil jij je klanten helpen middels het Enneagram? Lees dan hier wat deze training voor jou kan brengen: Enneagram Coachopleiding.