Gepubliceerd op 10 augustus 2021

Zelfzorg als prioriteit

Beter voor jezelf zorgen dan dat je al doet.

Naarmate je leven vordert, krijg je steeds meer en vaker met verschillende omstandigheden te maken, met veranderende omgevingen en nieuwe rollen waaraan je je zult moeten of willen aanpassen. Zo hebben we afgelopen jaar het een en ander voor onze kiezen gehad en dat heeft met iedereen iets gedaan. 

Waarschijnlijk heb je ook gemerkt dat je tijdens dit soort zwaardere tijden, beter voor jezelf mag zorgen. Meer aandacht voor jezelf mag hebben. Dat helpt je om beter om te gaan met de druk die samen gaat met die voortdurende veranderingen en uitdagingen. Het ontwikkelen van jouw persoontje is dan een continu proces van zelfverbetering, hetzij in je carrière, in je opleiding, in je persoonlijke leven of op al deze gebieden. Het gaat over het stellen van doelen voor jezelf en het maken van plannen om die doelen te bereiken.

Ik ben ervan overtuigd dat je op deze manier het beste uit je leven kunt halen. 

Vandaag deel ik een aantal redenen met je waarom ik vind dat persoonlijke ontwikkeling een prioriteit voor jou zou moeten zijn. 

-

HET KRIJGT JE UIT JE COMFORTZONE

Door jezelf te kennen, kom je er ook achter waar je goed in bent en waar je nog in kunt verbeteren. Misschien zijn er op dit moment onderdelen op je werk die je niet leuk vindt of waar je jezelf graag in zou willen verbeteren. Als de noodzaak groot genoeg is om dit te verbeteren, zal het succes sneller komen. Dit zou dan zeker een punt zijn dat je uit je comfortzone krijgt. 

Wat je kan helpen is om de blog over Doelen stellen per persoonlijkheidstype eens te lezen. 
Daarnaast leer je via het Enneagram dat ieder type op zijn/ haar eigen manier de comfortzone oprekt. Het ene type doet dit bijna automatisch en altijd al (type 3), het andere type heeft er iets meer moeite mee en lukt het beter om de comfortzone op te rekken in rustige stappen (type 5). 

-

HET ONTWIKKELT JE STERKE KANTEN

Je zelf ontwikkelen heeft er niet alleen mee te maken dat je je zwakke punten verbetert. Het kan je juist helpen om ook je sterke punten meer te ontwikkelen. Door tijd te nemen om je te concentreren op koestering en meer gebruik te maken van je sterke punten, ga je van ergens goed in zijn naar ergens uitstekend in zijn. Je kunt je potentieel bereiken en grote groei realiseren door de vaardigheden te ontwikkelen waar je al goed in bent.

-

HET VERGROOT JE ZELFVERTROUWEN

Door de beslissing te nemen om je vaardigheden te verbeteren, kom je direct een stap dichterbij een zelfverzekerder gevoel. Heb je dan eenmaal een bepaald doel bereikt, een andere vaardigheid geleerd of een bepaald gebied van je leven ontwikkeld, dan voel je je daar gewoon heel erg goed over. Hoe meer je je blijft ontwikkelen op de gebieden van je leven waar je geen vertrouwen in hebt, hoe meer je je zelfvertrouwen kunt vergroten.

In het Enneagram leer je per type wat de beste manier is om je zelfvertrouwen te vergroten. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Ieder type kent z'n eigen uitdagingen. Je leert dat niet iedereen hetzelfde is en dat meer te weten komen over je eigen type, je helpt om een beter mens voor jezelf en voor anderen te worden. 

-

HET VERBETERT JE ZELFBEWUSTZIJN

Persoonlijke ontwikkeling hangt nauw samen met zelfbewustzijn. Het geeft je de mogelijkheid om eerlijk te kijken naar die gebieden van je leven die verbetering behoeven. Door dit proces leer je wie je werkelijk bent, wat je echte waarden zijn en waar je naartoe zou willen in het leven. Als je dit proces eenmaal hebt doorlopen, verbeter je je zelfbewustzijn en ervaar je vervulling.

Zo ook met het Enneagram. In de basistraining doorlopen we bepaalde stappen waardoor je erachter komt welk type je zelf bent, wat voor jou fijn is en wat je wil verbeteren en/ of veranderen. 

-

Op 18 september start weer de Enneagram Basisopleiding, waarbij je een 7 daags programma doorloopt om: 

- erachter te komen welk type jij bent.

- te ontdekken wat jij positief kunt gebruiken van je eigen type en van de andere types.

- te leren dat elk type beschreven is en je daar veel profijt van kunt hebben.

- een aanzet te maken in de ontdekking waarom jij hier bent.

- jezelf te ontdekken en ontwikkelen, omdat je dat waard bent! 

Via de link, vind je meer informatie. Beter nog, neem contact met me op, voor alle vragen die je hebt.