Gepubliceerd op 26 mei 2019

Waar elk mens in het geheim bang voor is

Normaal gesproken hou ik er niet van om over angsten te spreken. En zeker niet om ermee te beginnen. Ik praat liever met je over je mogelijkheden, je vooruitzichten en positieve kwaliteiten. Echter het Enneagram is zo'n persoonlijkheidsmodel waarbij de angsten die beschreven zijn per type, heel duidelijk en herkenbaar zijn.

Waar je in de gratis 9-daagse challenge middels globale uitleg en vragen/opdrachten ontdekt wie je bent, ga je in deze blog vanuit de unieke kernangsten en -motivaties deze ontdekking doen: Waar elk mens in het geheim bang voor is (volgens de leer van het Enneagram).


De angst van type 1: Dat ze fundamenteel immoreel zijn en ondeugden hebben.
Mensen van het type 1 staan bekend als pleitbezorgers van sociale rechtvaardigheid en ze zijn onverschrokken strijders voor een meer morele samenleving. Maar de reden dat dit type zo bezig is met de manier waarop de wereld zou moeten zijn, is omdat ze voortdurend weggaan van de angst dat ze zelf corrupt en immoreel zouden kunnen zijn. In de kern is dit type doodsbang dat anderen ontdekken dat zelf weinig moraal hebben, tekortkomingen hebben en fouten maken - net als iedereen die hen omringt.


De angst van type 2: Dat ze het niet waard zijn om van gehouden te worden.

Mensen van het type 2 staan erom bekend dat ze zich inzetten zonder grenzen te stellen. Maar wat dit type niet wil is dat je weet dat ze dit doen omdat ze - in de kern - bang zijn, dat dit de enige manier is waarop anderen van hen zullen houden. Dit type voelt zich eigenlijk onwaardig voor de liefde en gelooft dat als ze stoppen met het helpen en ondersteunen van de mensen om hen heen, niemand een goede reden zou hebben om hen nog lief te hebben.


De angst van type 3: Afgezien van hun prestaties, zijn ze niet zo indrukwekkend.

Mensen van het type 3 staan bekend om hun doelgerichte karakter. Ze proberen constant zaken te bereiken en daarmee te imponeren, maar de reden dat ze dit doen is omdat ze bang zijn dat ze, zonder prestaties, waardeloos zijn. Ze zijn dus doodsbang dat als je de prestaties wegneemt niets overblijft van hun persoon.


De angst van type 4: Ze moeten hun verschillen benadrukken omdat ze in werkelijkheid niet bijzonder genoeg zijn.

Mensen van het type 4 staan bekend als complex, intens en uniek. Maar de reden dat ze zo'n complexe identiteit hebben gecultiveerd, is omdat ze in de kern voelen dat de mens wie ze zijn, zich gewoon niet aanpast aan andere mensen. Dit type moet fascinerend anders zijn om het gevoel te hebben dat ze de liefde waard zijn - omdat wat hen betreft, hun ware zelf gewoon niet goed genoeg is.


De angst van type 5: Intuïtief begrijpen ze niet hoe de wereld om hen heen werkt.

Mensen van het type 5 zijn constant bezig met het onderzoeken, analyseren en leren van de wereld om hen heen. En de reden dat ze dit doen is omdat ze in hun kern bang zijn dat ze niet in staat zijn om het intuïtief te begrijpen. Dit type gelooft dat ze echt verloren zouden zijn zonder hun kennisbasis - en dus moeten ze ten koste van alles voortbouwen op hun kennis om incompetentie te voorkomen.


De angst van type 6: Ze voelen zich niet in staat om voor zichzelf te zorgen.

Mensen van het type 6 zijn constant op zoek naar mentoren en zijn onophoudelijk loyaal jegens geliefden. Maar de reden dat ze zo toegewijd zijn aan hun relaties is omdat dit type in essentie gelooft dat ze niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Dit type is afhankelijk van hun externe relaties met anderen zodat ze zich veilig en geborgen voelen. Ze geloven stiekem dat als ze helemaal alleen zouden blijven, ze niet voor zichzelf zouden kunnen zorgen.


De angst van type 7: Ze zijn constant op zoek naar externe stimulatie omdat ze van binnen leeg aanvoelen.

Mensen van het type 7 staan bekend als wild en avontuurlijk. Maar de reden dat ze zoveel externe stimulatie zoeken, is omdat dit type in hun kern voelt dat waarnaar ze op zoek zijn in het leven alleen buiten henzelf te vinden is. Dit type is doodsbang om alleen gelaten te worden - zonder nieuwe mensen of nieuwe avonturen om deel te nemen - omdat ze geloven dat wie ze alleen zijn niet genoeg is om hen gelukkig te maken of om hun leven zinvol en rijk te maken.


De angst van type 8: Ze zijn bang voor de impact van andere mensen op hen.

Mensen van het type 8 staan erom bekend dat ze de mensen om hen heen willen beheersen. Maar de reden waarom dit type zo'n strakke lijn aanhoudt in hun externe omgeving is omdat ze bang zijn dat anderen van hen zullen profiteren als ze dat niet doen. Dit type is in de kern wantrouwend naar anderen en ze hebben een sterk geloof dat anderen hen onherroepelijk zullen schaden als ze zichzelf op enigerlei wijze overleveren aan de genade van anderen.


De angst van type 9: Zonder anderen, weten ze niet wie ze zijn.

Mensen van het type 9 staan erom bekend dat ze sterk in harmonie willen zijn met de mensen om hen heen, evenals met de spirituele kant van het leven. Maar de echte reden dat dit type zo in contact staat met anderen, is omdat ze vrezen dat andere mensen sterk verbonden zijn met zichzelf terwijl zij zelf denken dat zij niet verbonden zijn met zichzelf. Zonder de mensen of de gemeenschappen waarmee ze verbonden zijn, vreest dit type dat ze niets dan een leeg vat zijn. En dus moeten ze al die relaties voeden en sterk houden.


Herken je één van bovenstaande angsten?
Wil je weten hoe je je angst kunt omzetten in positieve energie?


Kom dan naar de workshop van 4 juni as. een inleiding in het Enneagram.
Daar krijg je een test en onderzoeken we jouw type ook nog op andere manieren.

Informatie over de workshop en/ of aanmelden kan op deze pagina: Enneagram Workshop