Gepubliceerd op 6 januari 2021

Persoonlijke ontwikkeling is een blijver

Persoonlijke ontwikkeling is een blijver en je kunt er maar beter  zo snel mogelijk mee beginnen, zodat je zo snel mogelijk een fijner leven kunt bouwen en eventueel doorgeven.

Persoonlijke ontwikkeling. Sommigen kunnen het woord niet uitstaan en anderen lopen ermee weg. Sommigen besteden er heel veel geld en aandacht aan en anderen krijgen het niet voor elkaar om er € 10,- aan uit te geven.

Persoonlijke ontwikkeling. Het afgelopen jaar heeft ieder mens een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Of dit nu op de agenda stond of niet. Iedereen heeft impact in z'n ontwikkeling gehad door Covid-19. Iedereen.

Door de lockdown is er een vergrootglas op eenieder gezet, waarbij goede en minder goede eigenschappen zijn vergroot en waar je toch mee te dealen had.

In dit artikel wil ik je uitleggen waarom het juist nu belangrijk is om de volgende stap te zetten in je persoonlijke ontwikkeling, zodat je ook het tweede jaar van deze pandemie goed doorkomt en dat je nu brandstof tot je neemt om het langer vol te houden.

8 voordelen van persoonlijke ontwikkeling

_

1.  Je wordt gelukkiger

Inkopper? Niet voor mij, want niet iedereen is ervan overtuigd dat ze zichzelf gelukkiger kunnen maken dan ze nu zijn. Niet iedereen snapt, dat gelukkig worden een werkwoord is en dat je door jezelf beter te ontwikkelen, je meer kansen creëert om gelukkiger te worden. Bij het verbeteren van jezelf, je leven, je relaties, word je altijd gelukkiger. Dit gebeurt niet altijd direct, het gebeurt wanneer je aan de slag gaat met een consistent en weloverwogen pad van persoonlijke ontwikkeling.

2. Je verbetert zowel de relatie met jezelf als met anderen

In eerste instantie verbeter je de relatie met jezelf omdat je jezelf steeds beter leert kennen, vergeven en van jezelf te houden. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat je als type 2 - de Helper weinig tot geen grenzen hebt in het helpen van anderen, en goed bent in het negeren van je eigen behoeften, kun je ervoor zorgen dat je afspraken met jezelf inplant in je agenda.

3. Je leert nieuwe dingen

Je zult dingen over jezelf ontdekken die je nog nooit zo van jezelf gezien hebt. Als mens sta je uiteraard heel dicht 'op' jezelf. Je ziet niet al je eigen gedrag zoals je dat wel goed ziet bij een ander.

In het Enneagram staan 9 typen omschreven met hun hebbelijk- en onhebbelijkheden. Dat wil niet zeggen dat deze 100% bij jou horen. Het helpt wel om de verschillende types te bestuderen en voor jezelf na te gaan of je dat herkent bij jezelf. Wanneer je met een groep bent, kunnen anderen jou ook feedback geven over de dingen die ze bij jou zien, waar jij (nog) geen weet van hebt.

4. Je leeft bewuster

Weten wie je wel/ niet bent, wat je wel/niet fijn vindt, waar je wel/ geen energie van krijgt, dat maakt zoveel verschil. Je komt er bv. achter waarom een bepaalde blije gebeurtenis jou juist geen energie geeft, of waarom het alleen-zijn jou juist wel energie geeft. Je krijgt een veel fijner leven met die kennis over jezelf.

5.  Je kunt beter omgaan met veranderingen

Door een sterke zelf-basis te bouwen, sta je steviger in je leven. Je bent sterker geworteld van binnenuit en waait niet zomaar om. Onverwachte gebeurtenissen hebben minder grip op je gemoedstoestand.

Een voorbeeld waarom je wil weten wie je bent.

Ben je een type 4 - de Romanticus - en ervaar je elke dag grote moeite om aan je werkdag te beginnen? Dan kun je jezelf helpen door bv. een ochtendritueel te starten waarin je tijd en ruimte neemt voor jezelf. Elke dag doe je hetzelfde waardoor je lichaam weet, zo meteen ga ik werken en dat doe je dan ook. Ben je een type 3 - de Succesvolle werker, dan werkt een uitgebreid ochtendritueel niet. Als type 3 WIL je dolgraag meteen en altijd aan de slag om succesvol te zijn. Je hebt iets anders nodig dan type 4.

6. Je bent beter in staat om beslissingen te nemen en oplossingen te vinden

Om goede levensbeslissingen te maken, dien je goed in je vel te zitten. Dan maak je de beste beslissing. Beslissingen of oplossingen die je bedenkt vanuit ongezonde stress, vanuit vermoeidheid, vanuit een gebrek aan zelfkennis, zijn  zaken die het niet redden. Misschien heb je het ooit wel een keer meegemaakt dat je een nieuwe baan ging zoeken terwijl je je ongelukkig voelde. In 9 van de 10 gevallen vind je dan geen (leuke) baan. 

Een voorbeeld waarom persoonlijke ontwikkeling een blijver is.

Een type 9 - de Bemiddelaar heeft andere redenen waarom hij geen grenzen kan stellen dan een type 2 - de Helper. Type 9 past zich het liefst aan, en dat altijd. Hij vermijdt conflicten en spanning, dus wanneer iemand over z'n grens gaat, dan laat deze persoon dat. Type 2 daarentegen wil gewoon anderen helpen en negeert de eigen behoeftes waardoor dit type slecht grenzen kan stellen.

Het uitgangspunt is gelijk: geen grenzen kunnen stellen. De motivatie erachter is heel anders en vraagt daarom ook om een andere aanpak. Bij de Enneagram dagopleiding wordt hier uitgebreid op ingegaan en worden nog meer levensvoorbeelden benoemd en besproken.

7. Je bent gezonder

Een gezonde geest geeft een gezonder lichaam. Stress zet zich vast in je lijf. Ontdek je welke stress het is waar jij gevoelig voor bent, krijg je door waar zich dat nestelt in je lichaam, dan kun je er een oplossing voor bedenken. Er zijn veel mensen die hoofd- of buikpijn krijgen bij stress. Ze weten echter alleen dat ze pijn hebben en hebben niet door waar dat door komt.

** Hoe fijn zou het zijn als je erachter komt dat je buikpijn krijgt van bv. onzekere situaties. Dat je het heel onprettig vindt dat je niet weet wat je baas precies van je verwacht. Bij het weten dat je daar buikpijn van krijgt, kun je daar oplossingen voor bedenken die bij jou passen. Door jouw oplossingen voor te stellen aan je baas, kunnen jullie het gesprek aangaan.

8. Het geeft je richting

Jouw persoonlijke doel in het leven. Waarom ben je hier op deze mooie planeet, wat wil je betekenen voor anderen, waarin wil je je bijdrage leveren. Je eigen ontwikkeling zorgt voor het vergroten van je eigenwaarde waarmee je meer kunt doen van datgene wat voor jou belangrijk is. Echt belangrijk.

Na een jaar vol Covid-19 en alle gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, is er voor jou misschien een extra druk gekomen op een van bovenstaande punten. Ik nodig je graag uit voor één van mijn webinars of trainingen op het gebied van het Enneagram. Een persoonlijksmodel waarbij negen typeringen de motivatie aangeven van waaruit in veel omstandigheden gehandeld of gedacht wordt, ervan uitgaande dat het ene persoonlijkheidstype niet beter is dan het andere type.

Bekijk hier de trainingspagina voor de aankomende Enneagram opleidingen bij Sacrecola.