Gepubliceerd op 4 oktober 2020

Overkom je herfstdip (en blijf nog even productief)

Met alle donkere wolken, regenbuien en stormen is het heel duidelijk. Dag zomer, hallo herfst! Er is geen ontkomen meer aan.

Ik was er nog niet helemaal klaar voor. Ik was nog teveel mensen aan het helpen zodat ik een beetje afgeleid was šŸ˜‰. Dus slaap ik nog onder mijn zomerdekbed en staan mijn tuinstoelen ook nog buiten. Toch voel ik wel de sfeer veranderen. Ik heb het kouder, wil wat meer in mijn schulp kruipen en tegelijkertijd weet ik ook dat ik juist nu nog even wil volhouden. Ik wil juist nu, juist in 2020, de laatste maanden van het jaar nog flink ertegen aan.

Heb jij dat gevoel ook? Wil jij ook nog even de schouders eronder zetten op het eind van 2020, lees dan vooral verder.

Ik heb een paar handige tips voor je productiviteit, zoals ze dat zo mooi zeggen.

Daar gaan we.

(oh ja, wil je weten wat jouw type is, dus wat de beste tip voor jou is, meld je dan aan voor het webinar van 28 oktober as.) https://sacrecola.nl/trainingen/gratis-webinar-enneagram-en-de-kernkwadranten

.

Werkstijl Type 1 - de Perfectionist - Serieus, idealistisch, taak- en detailgericht

Herken je jouw haat-liefdeverhouding met je werk? Aan de ene kant maakt je aandacht voor detail, behoefte aan lijstjes en je wil om alles uitmuntendheid te doen, een van nature productief mens. En aan de andere kant vind je het moeilijk om een project dat af is, ook echt af te sluiten. In je gedachten is er altijd iets dat je nog kunt doen om het beter te maken.

Leer de stem van je innerlijke criticus te herkennen en sluit hem af als je hem hoort. Gedaan is beter dan perfect.

Productiviteitstips voor type 1:

* Zet harde deadlines om ervoor te zorgen dat je niet in de 'het is nog niet perfect'-cyclus terechtkomt.

* Als je eenmaal klaar bent met een project, bestrijd dan elke 'fout' die je ziet met vijf tegenargumenten.

* Als anderen je werk prijzen, ontvang hun woorden dan als zijnde de waarheid.

.

Werkstijl Type 2 - de Helper - Ondersteunend, bemoedigend, intuĆÆtief voor teambehoeften

Beste type 2, je bent opmerkzaam, oprecht geĆÆnteresseerd in anderen en toegewijd om voor mensen te zorgen. Als het echter om productiviteit gaat, loop je het risico je werk opzij te zetten om anderen te helpen om hun projecten te voltooien. Deze reactie is geworteld in je angst dat mensen niet van je zullen houden buiten je helpende rol. Wees hier voorzichtig mee, aangezien het negeren van je eigen werktaken vaak tot wrok kan leiden. Stel jezelf duidelijke grenzen en herinner jezelf eraan dat jouw eigen projecten even geldig en belangrijk zijn.

Productiviteitstips voor type 2:

* Stel grenzen voor jezelf en bewaak je tijd.

* Vermijd het werken bij anderen als je deadlines hebt.

* Geef prioriteit aan persoonlijke en creatieve projecten om je gevoel van onafhankelijkheid te bevorderen.

.

Werkstijl Type 3 - de Succesvolle werker - Druk, energiek, snel, op zoek naar bevestiging

Productiviteit is makkelijk voor jou. Soms lijkt het alsof je een eindeloze bron van energie hebt. Men hoort jou dan ook zelden 'nee' zeggen tegen nieuwe projecten en kansen. Omdat je wordt gedreven door de behoefte om als succesvol gezien te worden, werk je 24/7 in productiviteitsmodus. Daardoor is het heel moeilijk voor je om te vertragen.

We hebben op de harde manier geleerd dat te veel aannemen alleen maar leidt tot stress, slechte prestaties en uiteindelijk een burn-out. Laten we eerlijk zijn: niemand kan alle taken ter wereld voltooien. Eer uw grenzen en gebruik uw energiebron om u aan minder projecten te wijden.

Productiviteitstips (of eigenlijk afrem-tips) voor type 3:

* Stel gezonde grenzen en houd je tempo in de gaten.

* Weersta de drang om je taken af te raffelen en nieuwe opdrachten aan te nemen voordat je je lopende projecten hebt afgerond.

* Maak tijd vrij voor creatieve, niet-competitieve inspanningen.

.

Werkstijl Type 4 - de Individualist

Voor type 4 is productiviteit alleen gemakkelijk als je je geĆÆnspireerd voel. Dit is geweldig als alle emoties in volle gang zijn. Zo ga je bewust om met werk en kan eventueel humeurige energie in een zinvol project gekanaliseerd worden. Bij een dag waarin je je als type 4 niet emotioneel gestimuleerd voelt, kun je in een patroon van uitstelgedrag vervallen en afgeleid raken.

Productiviteitstips voor type 4: Creatief, introspectief, humeurig, emotioneel gestimuleerd

* Doe het werk, ook al heb je er geen zin in.

* Creƫer bewuste rituelen om je te helpen om aan een productieve werkdag te beginnen.

* Maak afspeellijsten die je inspireren tijdens je after-lunch-dip.

.

Werkstijl type 5 - de Waarnemer - Analytisch, langdradig, intellectueel, onderzoeksgedreven

Als het om productiviteit gaat, is de kans groter dat je als type 5 over je projecten nadenkt en ze analyseert, dan dat je ze voltooit. Je hebt misschien meer dan eens gezegd: "Ik ben van plan productief te zijn" zonder ooit daadwerkelijk productief te zijn. Als onderzoeker van het stel is dit logisch, want je houdt ervan om dingen te onderzoeken en in kaart te brengen - het is de toewijding en actie waarmee je worstelt.

Productiviteitstips voor type 5:

* Zet een timer op je bureau en gebruik deze om een deel van je dag toe te wijzen aan onderzoek en een deel van je dag aan het voltooien van taken.

* Werk met (kei)harde deadlines.

* Werk indien nodig in een groepsomgeving die je verantwoordelijk kan houden voor het afmaken van je project/ taak.

.

(Op 28 oktober geef ik een webinar over het Enneagram en de kernkwadranten, hiervoor heb je geen voorkennis nodig van het Enneagram. Misschien ontdek je die avond wel weer iets over jezelf. Aanmelden doe je door te klikken op deze link: Webinar 28 oktober 

.

Werkstijl type 6 - de Loyalist - Betrouwbaar, loyaal, berekend, risicomijdend, gewoontedier.

Beste type 6, jij bent het door beveiliging aangedreven nummer op het enneagram en daarom ben je het meest productief als je er zeker van bent dat je in staat bent om te slagen en een project af te maken. Je verbindt je nooit ergens toe zonder eerst de risico's en beloningen te hebben beoordeeld. Je hebt ook duidelijke instructies nodig - als iemand je een project toewijst, wees dan niet bang om vragen te stellen en verwachtingen te verduidelijken. Je bent er zekerder van om te slagen als je je zeker voelt over de opdracht.

Productiviteitstips voor type 6:

* Breng je projectdoelen in kaart. Verwijs de hele dag naar je lijst en voer elke taak stap voor stap uit.

* Haal steun uit je behoefte aan routine en gewoonten. Gebruik kalenders om je werkweek en aankomende projecten te plannen en te structureren.

.

Werkstijl type 7 - de Levensgenieter - Optimistisch, druk, ambitieus, enthousiast

Type 7, jij HOUDT van (allemaal hoofdletters, want je bent een persoon met hoofdletters) bezig zijn en talloze projecten aannemen. Om een succesvolle en productieve werkdag te hebben, heb je variatie nodig. De truc is om tijdsblokken te gebruiken voor je vele verplichtingen. Het is prima om bij veel dingen betrokken te zijn, en zorg er ook voor dat je een realistisch schema maakt om alles voor elkaar te krijgen. Je bent zo ambitieus. Door in tijdsblokken te werken, kun je je niet aan te veel projecten binden. Tijdsblokken kunnen er ook voor zorgen dat je ruimte vrijmaakt voor zelfzorg en tijd voor jezelf - twee dingen die je nodig hebt om te gedijen en in contact te komen met je emoties.

Productiviteitstips voor type 7:

* Vermijd repetitieve taken en projecten en breng variatie aan in je workflow.

* Gebruik een tijdblok-agenda om uw dagen te organiseren.

.

Werkstijl type 8 - de Baas - Gedreven, luid, volhardend, directief

Je bent geboren om productief te zijn, type 8. Je vindt het leuk om doelen te stellen en taken uit te voeren, en je vindt zin in het oplossen van moeilijke problemen en het verbeteren van systemen. Een van mijn goede kennissen is een acht, en ze vertelt me dat ze het productiefst is als ze met een groep werkt, vooral als zij de leiding heeft. Zie ook deze video hierover.

Zelfs als je niet de baas bent, ben je jouw meest productieve zelf op het moment dat je een probleem ontdekt dat moet worden opgelost. Het maakt niet uit waar je aan werkt, denk een paar minuten na over het grote geheel en schets vervolgens de kleinere stappen die nodig zijn om daar te komen. Als je iets hebt om naartoe te werken, blijf je de hele dag gemotiveerd, gedreven en gefocust.

Productiviteitstips voor type 8:

* Leun op je aangeboren leiderschapskwaliteiten en delegeer taken aan je team.

* Gebruik een vision board om gemotiveerd en gefocust te blijven op het einddoel.

* Werk samen met anderen om problemen te overdenken en op te lossen.

.

Werkstijl type 9 - de Bemiddelaar - Verenigend, diplomatiek, gemakkelijk in de omgang, relationeel

Met je gemakkelijke persoonlijkheid en vredestichtende vaardigheden, ben je als type 9 misschien wel de beste teamspelers op het enneagram. Je stelt vaak dingen uit als het om opdrachten gaat, maar dat is niet omdat je lui bent of tegen hard werken bent. In plaats daarvan geloof je dat jouw meest productieve dagen zijn, als je werkt aan het opbouwen van relaties met anderen. Je zou je tijd liever investeren in ervaringen en mensen, dan in projecten. Verplichtingen en opdrachten kunnen ook overweldigend lijken.

Productiviteitstips voor type 9:

* Nodig anderen uit om samen met jouw projecten te voltooien.

* Als je alleen moet werken, concentreer je dan op Ć©Ć©n taak tegelijk en vind manieren om het leuk te maken!

* als het kan, breng je hond naar het werk, luister naar een inspirerende afspeellijst en beloon jezelf wanneer je je doelen bereikt hebt. ..


Krijg je steeds meer interesse in het Enneagram? Op 20 oktober geef ik een introductie workshop over het Enneagram. Sluit zeker aan als je meer wil ontdekken over jezelf en over het Enneagram. Wanneer het kan doe ik deze training op een locatie in Maastricht (volgens alle veiligheidsmaatregelen). Wanneer dat niet kan, doe ik de workshop online. 

Aanmelden doe je door te klikken op deze link: Workshop 20 oktober 

.