Gepubliceerd op 19 juli 2019

Leiders van het type 5 observeren elke detail

Wanneer je werkt in een bedrijf of organisatie heb je te maken met collega's en afdelingshoofden. Managers en directeuren. En misschien ben je zelf wel een leidinggevende?

Bij vele bedrijven worden assessments gedaan om te ontdekken waar de sterktes of zwaktes van werknemers zitten. Het Enneagram gaat hierin nog een stapje verder.

Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat je helpt door een soort van kaart van de menselijke psyche te maken, waardoor je meer begrip krijgt voor het gedragspatroon dat hierbij hoort.

Door je eigen type te begrijpen, kun je je gebruikelijke patronen loslaten en openstaan voor je eigen natuurlijke kwaliteiten en talenten. Naarmate je je meer bewust wordt van je type, kun je de niveaus van groei verhogen en uiteindelijk leiden vanuit je beste zelf. Je begrijpt ook beter je reacties, je voorkeuren en de manieren waarop je omgaat en opkomt voor je eigen team.Wat voor soort leider ben jij? (en herken je je collega in een ander type leider)

Een type 1 leider lukt het altijd om te doen wat gevraagd is. Zonder fouten uiteraard! We hebben het hier immers over de Perfectionist. Het vertrouwen dat anderen taken kunnen uitvoeren die aan hun normen voldoen, is een uitdaging. Dat maakt ook dat dit type moeite heeft met delegeren.

>> Naarmate je meer bewust wordt van dit patroon, kun je anderen gaan begeleiden. Vertrouw op hun vaardigheden en waardeer hun inbreng, waarbij je jezelf ontlast door het niet meer allemaal zelf te doen.

==

Type 2 leiders kunnen er op betrapt worden dat ze enorm de behoefte hebben om als nuttig te worden gezien. Ze willen graag mensen pleasen - dat is immers de Helper - en als ze de leiding moeten nemen, is deze eigenschap moeilijk tot niet in te zetten.

>> Om een effectief en werkelijk onzelfzuchtig leider te zijn, is het voor jou goed om de behoefte los te laten om eerst voor de rest te zorgen. Maak jouw eigen behoeften gelijk aan die van anderen en je doet het prima als leider.

==

Wanneer iemand als type 3 de leider is en zich niet bewust is van zijn eigen persoonlijkheidstype, dan leven en leiden ze hun leven in reactie op een onbewust geloof dat ze waardeloos zijn. Daarom proberen ze zichzelf altijd te bewijzen - ze zijn immers de Succesvolle Werker. Ze streven naar goedkeuring door te veel te presteren en vaak uitmuntend te worden in hun vakgebied. Doch dit gaat vaak ten koste van persoonlijke relaties en emoties.

>> Daarom is het goed als je als type 3 contact met jezelf opneemt en accepteert dat jouw waarde komt van wie je bent en niet van wat je doet. Je kunt een authentiek en inspirerend leider zijn zonder de 'stralende ster' te hoeven zijn. Ontspan in een meer motiverende rol, zodat je het team en de organisatie ten goede kunt komen.

==

Type 4 - leiders worstelen vaak met het aanpassen - met hun families, organisaties of de maatschappij in het algemeen - in de veronderstelling dat ze op de een of andere manier gebrekkig zijn. Om dit te compenseren, onderscheiden ze zich door zichzelf te identificeren als 'speciaal' of 'uniek'. Daarom noemen we zo ook de Romanticus.

>> Om een effectieve leider te zijn, moet je je verhaal loslaten en het gevoel krijgen dat je bij je team en organisatie hoort. Terwijl je dat doet, breng je je geschenk van creativiteit naar voren, waardoor je een intuïtieve en begaafde leider wordt.

==

Leiders van het type 5 lijken vaak onthecht van het team, maar ze observeren elk detail. Ze hebben een onbewuste angst om ontoereikend te zijn of niet in staat om te functioneren in de wereld. Ze zijn intelligent. Ze worden experts op één gebied en verbinden zich met de groep met behulp van deze expertise, wat resulteert in vertrouwen. Dit is immers de Waarnemer.

>> Gebruik je helderheid als een kracht en laat het de mensen om je heen ten goede komen.

==

Met de Loyalist als leider heb je de lijm die het team bij elkaar houdt. Leiders van het type 6 zijn uitstekende probleemoplossers en hebben een plan voor elk mogelijk - slechtste geval - scenario. Dit komt door een algemeen gebrek aan vertrouwen dat ze van nature hebben. Zij zijn natuurlijk leiders; ze accepteren echter niet alle complimenten hiervoor.

>> Het beste laat je je scepticisme varen en leid je je team vanuit een vol vertrouwen. Hierdoor kun je aandacht schenken aan de details die moeten worden geadresseerd om het team succesvol te laten zijn.

==

Met type 7 als leiders heb je een visionair, die eindeloos nieuwe ideeën kan genereren. Ze hebben een onverzadigbare honger naar nieuwe ervaringen en een angst om ze te missen. Ze streven dus naar veel activiteiten en ervaringen en doen dat vol overgave. We hebben het hier ook over de Avonturier. Hun uitdaging is om hun briljante ideeën te verwezenlijken, omdat ze gemakkelijk worden afgeleid door het volgende grote project.

>> Word je bewust van je 'gevoel voor afleiding' en prioriteer je inspanningen en maak zaken af, type 7. Dan kun je gebruik maken van je ware gave om een briljante visie te leveren voor jouw team en organisatie.

==

Type 8 - leiders kunnen pesten wanneer ze voelen dat hun gevoel van controle wordt aangetast - zij zijn immers de Baas. Ze kunnen opzettelijk, wraakzuchtig of veeleisend worden.

>> Maar wanneer ze zich kunnen ontspannen, wetende dat hun controle niet wordt bedreigd, kunnen ze verbinding maken via hun hart en kwetsbaarheid. Op hun best zijn type 8 sterke leiders met een grootmoedig hart.

==

Over het algemeen zijn leiders van het type 9 vriendelijke en gemakkelijk in de omgang. Ze hebben een onbewuste behoefte aan vrede en harmonie, wat kan resulteren in het negeren van problemen die de organisatie beïnvloeden. Dit is dan ook de Bemiddelaar. Ze hebben de neiging zich terug te trekken en uit te schakelen. Wanneer zij zich niet bewust zijn van deze neigingen binnen zichzelf, raken hun teams gefrustreerd door hun onvermogen om in te stappen en een standpunt in te nemen.

>> Jij als type 9 kunt schitteren als leider wanneer je je serene aard kunt behouden, terwijl je betrokken bent bij en omgaat met de realiteit van waar het team voor staat. Ben je op je best? Dan leid jij je team op een betrouwbare en vredige stijl.

Ik vraag me oprecht af of je je hebt kunnen herkennen in één van bovenstaande leiders. Onthoud goed: niets is fout, alles is goed!

Els

===

Aankomend najaar start een hele serie aan introductie workshops over het Enneagram. 17 september is de eerste. Kijk even op deze pagina voor de andere data.

In de workshop ontdek je

* uit welke types het Enneagram bestaat,

* wat de specifieke leuke en minder leuke kanten van de types zijn

* en hoe je het Enneagram in kunt zetten als een krachtig middel om effectiever door het leven te gaan door jouw eigen gedrag en dat van anderen beter te begrijpen.

Meer informatie over de workshops vind je op mijn website.

Als je het interessant vind, ik geef ook verdiepingstrainingen en een Enneagramtraining speciaal voor coaches. Dat overzicht vind je hier.