Gepubliceerd op 6 juni 2021

Lea kan weer door

Lea is een werkende moeder, die haar leven lang aan het stoeien is met haar complexe gevoelsleven. Ze ervaart het leven als zwaar en heeft slechte ervaringen met relaties in het algemeen. Ze heeft een zus die altijd lief en aardig is, waar ze gek van wordt. Ze kan niet tegen al die goedheid, niet van haar zus, van niemand eigenlijk.

Ze heeft jaren geleefd zonder plezier te voelen. Ze lachte wel, maar dat was eigenlijk nep. Ze had geen echte lach in zich. Ze voelde constant dat ze een verlangen had naar iets waar ze maar niet bij kon komen. Ze kreeg er maar geen grip op.

Ontdekking

Door het Enneagram is Lea erachter gekomen dat ze een type 4 is, een romanticus, een individualist. Door dit te ontdekken, erover te praten en erover te lezen, kwam Lea erachter dat dit haar leven is. Het is haar basisverlangen om te verlangen naar dat ene bijzondere, speciale iets waar ze geen grip op krijgt. Het verlangen is haar basisverlangen. Door dit te weten, kan ze het een plek geven, het accepteren en doorgaan met haar leven.

Het is goed zo.   

De hond en het bot

Er bestaat een Soefi verhaal dat te maken heeft met het verhaal van Lea. Het gaat over een oude hond die vreselijk mishandeld is en op sterven na dood is. Op een dag vindt de hond een bot, dat hij meeneemt naar een veilige plek en hij begint eraan te knagen. De hond eet een hele tijd van het bot en haalt er alles uit wat erin zit. Na een poos is er een oude man die de hond opmerkt met zijn zielige bot en hem wil helpen: elke dag zet de man een bord met voer voor de hond neer. Maar die arme hond was zo gehecht en gewend aan zijn bot dat hij weigerde om deze los te laten om te eten. Niet lang daarna stierf de hond.

Erkenning van jezelf

Zolang mensen geloven dat er iets fundamenteel mis is met hun, gunnen ze zichzelf niet om te genieten van hun vele goede eigenschappen. Voor een type 4 is het erkennen van hun goede eigenschappen gelijk aan hun identiteitsgevoel verliezen (als een lijdend slachtoffer) en dat ze geen relatief consistente persoonlijke identiteit hebben.


Mensen van het type 4 groeien door te leren zien dat veel van hun verhaal niet waar is - of  tenminste dat het niet meer waar is. De oude gevoelens beginnen weg te vallen als ze stoppen met zichzelf hun oude verhaal te vertellen: het is niet relevant voor wie ze nu zijn.

Met het Enneagram krijg je inzage in wat je kunt loslaten en waar je op kunt focussen om totaal jezelf te zijn en te blijven.

👉 Op 18 september start de Enneagram basistraining weer. Een goede basis om het Enneagram te ontdekken, je eigen type te herkennen en erachter te komen wat jou te doen staat. Je kunt meer informatie lezen en je aanmelden via deze link

👉 Ben je nog niet zover en wil je eerst kennismaken met het Enneagram en met mij? Geef je dan op voor een webinar of een workshop in Maastricht

Je hebt geen voorkennis nodig, noch voor de basistraining, noch voor het webinar of de workshop.