Gepubliceerd op 7 maart 2020

Krasjes op je kinderziel

Bij je geboorte weet je als kind precies waarvoor je geboren bent. Een deel van dat pad is al voor je uitgestippeld. De invulling daarvan ligt bij jou.

Als mens heb je te maken met invloeden van buitenaf. Dat begint al bij het baby-zijn. Je ouders zijn uiteraard de belangrijkste personen in je leven. En natuurlijk ook je broers en/of zussen. Daarna komen andere mensen zoals vrienden/vriendinnen, familieleden, je leraren/leraressen en al de gebeurtenissen in je leven.

Volgens het Enneagram ontwikkelt de mens tussen zijn derde en zevende levensjaar zijn typische gedragspatroon. In de jaren daarna ben je bezig om je gedragspatroon te perfectioneren.

Als kind heb je je op een bepaalde manier gevoeld en je reactie daarop heeft bepaald welke typegedrag van het Enneagram bij jou het beste wordt ontwikkeld.

Onderzoek doen naar wie je bent, waarom je nu doet wat je doet, kan je helpen op het pad te komen waar je echt wil zijn.

Het begint bij het kind.
Bij het krasje dat op je kinderziel is gekomen.

In deze blog leg ik je uit wat het kind heeft gevoeld en wat de reactie erop is.

Type 1.

Als kind heb je je altijd bekritiseerd of gestraft gevoeld. "Je deed het niet goed genoeg". De kans is groot dat je de regels in het gezin niet consistent vond. Jouw reactie daarop was dat alles wat jij deed goed moest gebeuren en dat er geen fouten gemaakt mochten worden. Alles om een ‘veroordeling’ te voorkomen. De boodschap was: Je moet altijd beter zijn dan je bent.

Type 2.

Je voelde je als kind alleen geliefd op het moment dat je kon helpen. Je kreeg de boodschap dat het egoïstisch zou zijn om zelf behoeftes te hebben. Daarom heb je alle wegen naar je eigen gevoelens en benodigdheden afgesloten en richtte je je totaal op anderen. Liefde werd voor jou het synoniem voor ‘Geven aan anderen’ terwijl die liefde door jou vaak niet ontvangen of uitgewisseld werd.

Type 3.

Als kind werd je meestal erkend wanneer je iets gedaan had, en dan vooral wanneer je iets goeds gedaan had. Je gevoelens werden naar achteren geschoven en genegeerd. Enkel je prestatie en hetgeen je moest doen, deed ertoe. Hierdoor is het moeilijk voor je om echt van jezelf te houden en van de mensen om je heen. Bewondering is voor liefde in de plaats gekomen.

Type 4.

Als kind voelde je je door een of beide ouders/opvoeders verlaten. Je voelde je alleen, afgesloten van enige vorm van liefde, voor een reden die je niet kon begrijpen. Je voelde je ‘niet gezien’ en totaal anders dan je ouders. Het resultaat is dat je liever niet meer je gevoelens en ideeën uit en dat je liever alleen bent.

Type 5.

De oorsprong ligt er in dat je als kind geen waardevolle interacties, emoties of affecties had met je ouders/opvoeders. Of je had als kind opdringerige, over-controlerende ouders en je voelde je blootgesteld en weerloos in deze controlerende omgeving. Je werd vaker als dom betiteld. Het resultaat is dat je muren om jezelf hebt gebouwd, je hebt je teruggetrokken in je eigen mentale rijk.

Type 6.

Als kind groeide je op in een omgeving met onvoorspelbare situaties zonder een veilige plek om naartoe te gaan. Je bent het gevoel verloren dat je ooit nog beschermd zou worden. Met die reden heb je je teruggetrokken naar je eigen innerlijke verdediging van twijfel en ongelovige realiteit. Het is moeilijk voor je om te geloven in je eigen instinct en intuïtie.

Type 7.

Je werd als kind beroofd van enige koestering of het werd op te jonge leeftijd bij je weggehaald. Door het gemis aan warmte en verzorging ben je op zoek gegaan naar afleiding. Je hebt besloten je te richten op de positieve dingen in het leven en te vertrouwen op jezelf. Op die manier vervul jij je eigen wensen en je gevoelens van koestering.

Type 8.

Als kind groeide je op in een onveilige, chaotische omgeving (emotioneel en/of fysiek) waardoor je snel volwassen werd. Het voelde onveilig om je kwetsbare kant te laten zien en je voelde je wellicht gecontroleerd. Zwakheden werden tegen je gebruikt, daarom focus je je op het bouwen van je eigen controle en (innerlijke) kracht.

Type 9.

Je groeide op in een omgeving waarin je je overgeslagen, genegeerd, vergeten, onbelangrijk of ‘verloren’ voelde. Bij het uiten van jezelf (bv bij woede) werd je flink aangesproken. Daarom hield je je beter rustig en verlegde je je focus naar de behoeften of ervaringen van anderen. Je gaat het liefst met de stroom mee en bewaart de vrede.

===

Merk je dat je na het lezen van deze blog, vragen hebt? Dat je meer wil weten over hoe dat bij jou zit? 


👉 Regelmatig geef ik Enneagram workshops waarvoor je je kunt aanmelden. Op zo'n avond vertel ik verhalen over het kind en over de 9 typen waaruit je kunt ontdekken welk type eventueel bij jou dominant aanwezig is. Je kunt je aanmelden door op deze link te klikken

👉 Weet je al meer van het Enneagram en heb je interesse om juist die verdiepingsslag te maken voor jezelf, bekijk dan de informatie bij de Enneagram training (dag of avond).

👉 Ben je coach en wil jij je klanten helpen middels het Enneagram? Lees dan hier wat deze training voor jou kan brengen: Enneagram Coachopleiding.