Gepubliceerd op 29 november 2019

Iedereen heeft een andere pauzeknop

Hoe sneller we gaan, des te langzamer we moeten zijn ~ Peter Senge PhD

Het leven gaat snel! Hoe ouder we worden, hoe sneller de tijd voorbij gaat, lijkt het wel. Zeker in de laatste maanden van het jaar worden we hier vaak mee geconfronteerd.

Door op de pauzeknop te drukken, al is het maar even, kun je je reactieve en gebruikelijke reacties onderbreken en nieuwe, wellicht beter geĆÆnformeerde, effectievere en bewustere keuzes maken. Zonder pauze ben je je vaak niet bewust van de keuzes die je hebt. 


Hier zijn enkele eenvoudige manieren waarmee individuen van elk Enneagramtype op de pauzeknop kunnen drukken, voordat het jaar voorbij is šŸ˜‰.


Type 1, de Perfectionist
Enneagram type 1 staat bekend vanwege het vermogen om snelle meningen te vormen en vrij snelle gedetailleerde plannen te maken. Ze reageren nl. eerst via hun buikinstinct, vervolgens via hun geest.
Om te pauzeren, adem je je hartcentrum in en vraag jezelf dit af: wat voel ik nu?


Type 2, de Helper
Enneagram type 2 beweegt heel snel - dat wil zeggen, ze leven zonder een pauzeknop in te drukken. Wanneer iemand of een groep in nood is, zelfs als ze de betrokken persoon of groep niet goed kennen, wordt hun hart geactiveerd en neemt het hun gedrag over.
Om te pauzeren, ga je naar je hoofdcentrum en vraag jezelf dit af: is wat ik ga doen, echt wat ik wil doen en zo ja, waarom? Is dat wat ik ga doen goed voor mij of is het alleen goed voor hen?


Type 3, de Succesvolle werker

Van Enneagram type 3 is bekend dat ze snel in actie komen. Voor een doel dat ze willen bereiken, heeft dit type direct een snel en efficiƫnt plan. Ze zijn altijd in beweging. Krijgen ze positieve reacties op hun plan dan gaan ze door. Bij minder positieve reacties veranderen ze direct hun plan. Dat gaat automatisch. De reactie is op emoties gebaseerd waarbij hun geest meteen iets anders creƫert om hun gewenste resultaat te behalen.
Om te pauzeren, focus je je op je lichaam en maak je de intentie om het volledig te vullen. Doel is om je lichaam te voelen van top tot teen.


Type 4, de Romanticus

Enneagram type 4 reageert emotioneel zeer snel met bijna geen pauze. Ze kunnen zich terugtrekken, ze kunnen bevriezen of ze zeggen of handelen meteen - soms met later spijt en soms niet. Het komt allemaal uit het hartcentrum.
Om te pauzeren, lees: om je hart te pauzeren, focus je je zo volledig mogelijk op je lichaam en vraag je jezelf: welke andere keuzes heb ik in deze situatie, hoe kan ik mij primair verbinden met mezelf?


Type 5, de Waarnemer

Bij Enneagram type 5 kan het lijken alsof ze een lange pauze hebben. Verwar hun stilte of bedachtzaamheid niet voor een pauze. Er is vaak een actieve reactie onder deze stilte, zelfs als je dit niet ziet of dit niet naar buiten wordt geuit op welke manier dan ook.
Om te pauzeren, stuur je je ademhaling door je hele lichaam. Beginnend met je hoofdcentrum en langzaam zakkend door je hele lichaam. Vervolgens vul je jezelf met volledige zachtheid.

Type zes, de Loyalist
Enneagram type 6 staat bekend als een snel reactief Enneagramtype, dat zich bezighoudt met mentale verwerking; het wat-als-denken en de scenario-planning. Type 6 komt niet snel in actie omdat ze twijfelen aan wat goed is om te doen. 
Om te pauzeren, is het voor sommige type 6 goed om de natuur in te gaan; een wandeling maken en in hun lichaam zijn. Andere type 6 vragen aan zichzelf: wat voel ik nu?


Type 7, de Levensgenieter
Enneagram type 7 reageert supersnel op externe gebeurtenissen. Tenzij deze 7 zeer introvert is, dan denkt-ie razendsnel.
Om te pauzeren, dient type 7 adem te halen. Vaak is dit type buiten adem vanwege het snelle en oppervlakkige ademen. Dus vertraag je ademhaling en adem dieper in.


Type 8, de Baas
Enneagram type 8 behoort tot de snelste der snellen om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld bij opwinding of angstig zijn, of bij boos of verdrietig voelen of wanneer ze zich kwetsbaar voelen. Pauzeren vergt dan wilskracht en vastberadenheid, want de oproep tot actie van type 8 is razendsnel.
Om te pauzeren, verander je de manier waarop je pauze waarneemt; zie pauze als het krijgen van meer keuze, meer mogelijkheden. Zie het als een uitdaging voor jezelf, een uitdaging die je sterk maakt. Overtuigd? Kies dan voor de pauzeknop.


Type 9, de Bemiddelaar
Enneagram type 9 lijkt constant in de pauzemodus te staan vanwege hun gemakkelijke manier van doen, 'niets stoort me'. Van binnen is het iets anders. Intern kan type 9 over iets peinzen of zijn ze afgeschakeld en reageren verstrooid. In plaats van alert te zijn, versnipperen ze hun aandacht makkelijk. De echte pauzemodus van type 9 is om zeer alert te zijn en tegelijkertijd zeer ontvankelijk.
Om te pauzeren, maak je je heel bewust van je lichaam. Adem door je hele lichaam vanaf de grond omhoog door elk ledemaat, door je romp en als laatste je hoofd. Wanneer je dit doet, zul je in pure pauze zijn.