Gepubliceerd op 13 maart 2019

Homerus Odyssee en Enneagram Archetypisch type 9

In de literatuur tref je vele uitgebreide beschrijvingen aan van de verschillende Enneagramtypes. Ik houd zelf van metaforen. In het boek The Complete Enneagram, 27 Paths to Greater Self-Knowledge van Beatrice Chestnut PhD beschrijft zij de types vanuit de verhalen van Odysseus. Ik ben zo vrij geweest om deze te vertalen met toestemming van de schrijfster.

Type 9 De Lotuseters

De Odysseus is een klassiek verhaal over het belang van thuiskomen in jezelf. Het is een metafoor voor de innerlijke reis die bij ons “thuis”, bij de waarheid over ons zelf brengt.

Odysseus doel is om thuis te komen. En thuis in de taal van de Odysseus is alleen een specifieke plaats maar ook de ultieme staat van Zijn, waar we onze ware natuur ontmoeten en herkennen wie we werkelijk zijn.

Het eerste land dat Odysseus en zijn vloot aandoen nadat zij, na het einde van de Trojaanse oorlog, Troje hebben verlaten om huiswaarts te zeilen, is het Land van de Lotuseters.

De Lotuseters zijn een relaxt en vriendelijke volk dat leeft van de bloemen van de lotus. Zij zijn een vriendelijk volk, maar ze hebben in het geheel geen verlangens. Die verlangens hebben ze weggesnoven met het zelfdodend kruid van de lotusbloem.

Ze zijn niet in staat te kiezen uit de verschillende paden van actie omdat ze steeds in slaap vallen zodra ze het pad naar hun innerlijke Zelf willen inslaan en. Steeds blijven ze steken op de T-splitsing van de weg en weten niet welke kant ze moeten kiezen.

De Lotuseters geven de bemanning van Odysseus lotus te eten, zodat ze de weg naar huis zullen vergeten. Onder invloed van deze lotusbloemen willen de mannen in het land van de Lotuseters blijven. Odysseus gaat ze zoeken en neemt hen mee naar hun schepen. Hij moet ze aan de reling en aan de roeibanken vastsnoeren zodat ze hun reis kunnen hervatten.

Zonder de kennis over wat het betekent om “thuis” te komen hebben we weinig reden om ons te engageren voor de moeilijke reis die leidt naar het ware Zelf. Het verhaal van de Lotuseters illustreert de negen archetypes die in slaap zijn gevallen voor de noden ne de behoeftes van het Ware Zelf. Zonder het verlangen om de hogere mogelijkheden van je innerlijke Zijn verlies je de focus. Je kunt de motivatie om in actie te komen of de richting te vinden waarin je moet gaan niet vinden. Er is niks waarop je je kompas kunt richten. En zonder een idee over de richting van je Thuis is het, het meest eenvoudige om maar in Lotusland, het land van de vergetelheid, te blijven.

Lees verder over type 8: De Cyclopen