Gepubliceerd op 13 februari 2019

Homerus Odyssee en Enneagram Archetypisch type 7 Aeolus, de meester van de wind

In de literatuur tref je vele uitgebreide beschrijvingen aan van de verschillende Enneagramtypes. Ik houd zelf van metaforen. In het boek The Complete Enneagram, 27 Paths to Greater Self-Knowledge van Beatrice Chestnut PhD beschrijft zij de types vanuit de verhalen van Odysseus. Ik ben zo vrij geweest om deze te vertalen met toestemming van de schrijfster.

Type 7 Aeolus de meester van de wind.

Wanneer Odysseus en zijn manschappen het eiland Aeolia bereiken, vinden ze een plaats die de persoonlijkheid van type 7 weerspiegeld. Dit weelderige eiland heft geen vaststaande locatie. Het verplaatst zich op de wind die de heerster van het eiland Aeolus controleert. De Aeolianen vermaken zich dmet feesten en festiviteiten die constant doorgaan. Het leven is gemakkelijk, het is een feest en comfortabel door je eigen invulling eraan te geven.

Aeolus heeft een simpele en comfortabele oplossing van zijn probleem om de koers naar huis vast te houden. Hij bind alle winden, met uitzondering van de westenwind, in een zak en zegt tegen Odysseus dat hij de zak in het ruim van zijn schip moet opslaan. Daardoor kan er geen verkeerde wind opkomen die hen in de verkeerde richting zou kunnen stuwen. Daarna bevrijdt Aeolus de westenwind op die de vloot van Odysseus naar huis zal brengen.

Geholpen door de wind zeilen de Grieken continu 10 dagen lang totdat ze Ithaca in het zicht krijgen. Odysseus is uitgeput van het continue werken aan de zeilen en hij bezwijkt aan de vermoeidheid.

Zijn bemanning is benieuwd naar wat er in de zak zit die in het ruim is opgeslagen. Ze vermoeden dat er een schat in is verborgen.

De crew begint onderling te mopperen. Kijk onze kapitein, zo geliefd door iedereen. Hopen geplunderde schatten neemt hij mee naar huis vanuit Troje terwijl wij, die evenveel gezwoegd hebben met lege handen thuis komen.

De bemanning opent de zak terwijl Odysseus slaapt, denkende dat Aeolus hem goud en zilver heeft geschonken. Ze willen er zelf ook een deel van hebben. Door het openen van de zak veroorzaken zij een verschrikkelijke storm die hen helemaal terugblaast naar Aeolia.

De terugkomst van Odysseus op het eiland verpest echter het feest van de Aeolianen en hij is niet meer welkom. Hij en zijn bemanning worden van het eiland verdreven.

Uiteraard kan de creatieve optimistische en innovatieve geest van type 7 persoonlijkheid de zeilen bij een ander doen opbollen. Nieuwe uitdagingen, vol behagen en plezierige ervaringen zijn belangrijk om het leven de moeite waard te maken. Maar zoals de bemanning van Odysseus ontdekken bezorgt het zich uitsluitend focussen op het hebben van veel comfort en leuke dingen in het leven ook problemen. Niemand kan alleen toe met zijn eigen Aeolia, waar de zorgen van de wereld niet binnendringen of voorkomen kunnen worden. Dobberen aan de oppervlakte in een land van eindeloos feesten zal leiden tot een manier van ongeorganiseerd afdrijven.

Lees verder over type 6: De Laestrygoniaanse ramp