Gepubliceerd op 30 januari 2019

Homerus Odyssee en Enneagram Archetypisch type 6 De Laestrygoniaanse ramp

In de literatuur tref je vele uitgebreide beschrijvingen aan van de verschillende Enneagramtypes. Ik houd zelf van metaforen. In het boek The Complete Enneagram, 27 Paths to Greater Self-Knowledge van Beatrice Chestnut PhD beschrijft zij de types vanuit de verhalen van Odysseus. Ik ben zo vrij geweest om deze te vertalen met toestemming van de schrijfster.

Type 6 De Laestrygoniaanse ramp

Ondanks dat Odysseus en zijn mannen al veel heroïsche situaties op hun reis hebben overleefd is de ontmoeting met de Laestrygoniers de meest angstaanjagende en desastreuze ontmoeting van allen.

Na zes dagen en nachten roeien meert hij zijn twaalf schepen in een, zoals het lijkt vredige haven, aan. Zijn landingsbemanning ontmoet meteen bij het betreden van het land de dochter van de koning. Zij nodigt hen uit om naar het kasteel te komen. Als de drie mannen het kasteel binnen betreden worden ze afgeschrikt door de monsterlijke Laestrygoniaanse koningin. Zij laat haar koning ontbieden en twee reuzen vallen de mannen aan, scheuren een van hen uit elkaar en eten hem op.

Terwijl de andere twee bemanningsleden die de reuzen hebben overleeft naar de schepen terugvluchten stormen honderd andere Laestrygoniaanse reuzen naar de haven. Zij bombarderen de twaalf schepen met grote keien. Allen met de kracht die opgewassen is tegen dit rampzalig geweld redt de schepen. Odysseus beveelt zijn bemanning om zo hard mogelijk te roeien alsof hun leven ervan af hangt. In doodsangst doorkliefden ze allemaal de golven. Alleen het schip van Odysseus redde het om weer op open zee te komen. De andere schepen zonken allemaal.

De Laestrygoniers zijn krachtig genoeg om voor niemand bang te zijn. Maar zij reageren agressief en onmiddellijk op alleen al de aanname dat als iemand hen tegemoet treedt wel ene vijand moet zijn. De 6 persoonlijkheid is gefixeerd op negatieve verwachtingen en ze zien vrijwel uitsluitend dreigingen. De Laestrygoniers zijn op het paranoïde af alert voor gevaar. Zij zijn niet vatbaar voor rationele verklaringen of een onderzoek naar de echte waarheid om zo hun angst weg te nemen.

Lees hierna verder over type 5: Hermes en Circe