Gepubliceerd op 18 december 2018

Homerus Odyssee en Enneagram Archetypisch type 3 Zeilreis voorbij Skylla en Charybdis en de landing op Thrinakia

In de literatuur tref je vele uitgebreide beschrijvingen aan van de verschillende Enneagramtypes. Ik houd zelf van metaforen. In het boek The Complete Enneagram, 27 Paths to Greater Self-Knowledge van Beatrice Chestnut PhD beschrijft zij de types vanuit de verhalen van Odysseus. Ik ben zo vrij geweest om deze te vertalen met toestemming van de schrijfster.

Type 3 Zeilreis voorbij Skylla en Charybdis en de landing op Thrinakia

De godin Circe vertelt Odysseus dat ze, nadat hij en zijn bemanning langs de Sirenen zijn gezeild, door een smalle doorgang moeten zeilen. Circe adviseert hem om zo snel mogelijk de levensgevaarlijke doorgang te passeren. Zij weet dat Odysseus zes van zijn manschappen moet opofferen aan Skylla, het zeskoppige monster.

Odysseus wordt vaak uitgedaagd op zijn leiderschapskwaliteiten in zijn pogingen om Ithaca zijn thuishaven te bereiken. Op dit draaipunt op de reis zien we beide focussen van Odysseus om zijn doel te bereiken. Aan de ene kant zijn vastberadenheid om zijn doel te bereiken en aan de andere kant de rampzalige consequenties van het onrechtmatig grijpen van de macht.

Odysseus weet dat hij zijn schip voorzichtig langs Skylla, het zeskoppige monster en langs Charybdis, een dodelijke draaikolk, moet sturen. Hij kan deze obstakels niet vermijden dus focust hij zich geheel op het behouden van de koers om die gevaarlijk doorgang door te komen. Hij besluit om zijn bemanning niks te vertellen over Skylla omdat hij weet dat hij zes mannen zal moeten opofferen om verder te kunnen en om niet met zijn allen in de dodelijke draaikolk te recht te komen.

Odysseus is de juiste man op voor deze job. Hij weet dat hij zijn ego in de greep moet houden en hij blijft efficiƫnt, volhardend en meedogenloos op koers richting de uitgang van de kloof. Hij gebruikt zijn kracht meesterlijk door de informatie te controleren en door het nemen van de juiste beslissingen. Zijn bemanning aarzelt niet om zijn bevelen op te volgen op de cruciale momenten. Zes mensen sterven maar de rest overleeft.

Als ze het eiland Thrinakia bereiken geeft Odysseus zijn bemanning een zeer specifieke waarschuwing. Hij gebied zijn mannen om de kudde schapen die er graast niet aan te raken. Zij zijn het eigendom van de zonnegod Helios, die alles ziet en hoort.

De mannen houden zich aan dit verbod totdat de voedselvoorraad op is. Als Odysseus slaapt overtuigt zijn commandant de manschappen ervan dat het nog beter is om gedood te worden door de god van de zee als sterven van de honger. Ze trakteren zich op een deel van de kudde in het geloof dat ze dan net zoveel macht krijgen als de zonnegod.

Odysseus ontwaakt, maar het is al te laat. Hij beveelt hen om de zee op te gaan zodra de wind gaat opsteken. Zeus zelf vernietigt onmiddellijk de boot en de bemanning, Odysseus overleeft als enige de ramp.

Deze avonturen symboliseren de kracht en de valkuilen van het type 3 persoonlijkheid. Zijn kracht om te kunnen focussen en zijn authentieke leiderschap redden zoveel mogelijk mannen onder verschrikkelijke omstandigheden. Bij zijn afwezigheid maken ontlenen zijn mannen krachten die veel sterker zijn dan hun natuur en dat leidde tot hun ondergang.


Lees hierna meer over type 2: Calypso