Gepubliceerd op 5 december 2018

Homerus Odyssee en Enneagram Archetypisch type 2 Calypso

In de literatuur tref je vele uitgebreide beschrijvingen aan van de verschillende Enneagramtypes. Ik houd zelf van metaforen. In het boek The Complete Enneagram, 27 Paths to Greater Self-Knowledge van Beatrice Chestnut PhD beschrijft zij de types vanuit de verhalen van Odysseus. Ik ben zo vrij geweest om deze te vertalen met toestemming van de schrijfster.

Odysseus strand op het eiland Calypso. Het is de voorlaatste plaats die hij bezoekt voordat hij thuis arriveert. Het is de achtste plaatst die hij aandoet op zijn reis van Troje naar huis.

Calypso is een wonderschone koninklijke nymf en de slimste onder de godinnen. Ze is mooi en elegant vrouwelijk. Calypso is het toonbeeld van verzorger. Ze pampert Odysseus, geeft hem het beste eten en voorziet hem van alles wat hij zich wenst. Maar ze wil daarvoor ook iets terug van Odysseus. Ze verlangt van hem dat ze hem niet verlaat. Odysseus wil echter naar huis terug naar zijn geliefde Penelope maar Calypso wil met Odysseus trouwen en hem onsterfelijk maken.

Totdat Zeus zelf Calypso beveelt om Odysseus te laten gaan houdt zij Odysseus gevangen in haar paradijs en verwent hem met sensuele pleziertjes en lekker eten en drinken. Haar doel is om hem te verleiden zijn droom van thuiskomen op te geven. Haar verwennerijen zijn geweldig maar in feite ook een soort gevangenis. Zijn dilemma tussen terug gaan naar zijn sterfelijke vrouw en blijven als onsterfelijke bij Calypso. Waarom zou hij nog de vele ontberingen nog willen verdragen als hij ook de heer des huizes op Calypso kan worden en dan ook nog onsterfelijk is. Onder het excuus van helpen wil ze hem in feite onder controle hebben en zo voor eeuwig bezitten. Calypso’s hoofdmotivatie achter deze relatie is echter dat zij de ware liefde van iemand krijgt omdat ze die niet kan krijgen van zichzelf.

Wanneer Calypso Odysseus uiteindelijk toestemming geeft om te gaan laat ze de goede kant van een type 2 persoonlijkheid zien. Ondanks de wetenschap dat hij haar zal verlaten helpt hij hem toch om een boot te maken voor zijn terugreis. Zonder boeien en wetend dat hij niet te overreden is om bij haar te blijven is ze eindelijk in staat om lief te hebben in een meer vrijgevige vorm.

Lees hierna verder over type 1: de Phaeaciers van Scheria