Gepubliceerd op 27 oktober 2019

Hoe herken je welk type iemand is?

Regelmatig krijg ik de vraag: Hoe herken ik welk type iemand is?

Het Enneagram is een eeuwenoud hulpmiddel voor spirituele transformatie op basis van negen persoonlijkheidstypen.

Het ontmaskert ons. Het gaat dieper als een 'gewone' persoonlijkheidstest of evaluatie. Het Enneagram graaft, pelt lagen af van ons zelfbewustzijn en werpt licht op delen die zelfs voor onszelf verborgen liggen.

Tijdens de vele workshops die ik geef, is het niet ongewoon dat mensen moeite hebben om zichzelf te identificeren met één enkel type. Vaak valt hun keuze voor twee, drie en soms vier verschillende typen en kunnen ze niet beslissen welke het meeste op hun van toepassing is.

Welk type ben je zelf?

Er zijn tal van online testen die je kunt maken. Soms is dat nuttig, soms niet. Het is wel fijn als je weet welk type je zelf bent, dat daar voor jou duidelijkheid over is. Je kunt er met de gratis 9-daagse challenge al voor een deel achter komen. Als je je daarna opgeeft voor de Enneagram workshop om verder kennis te maken met de 9 typen ben je al een heel eind op weg. Je kunt tegen die tijd in elk geval een aantal typen afstrepen.

Hoe het ook zij, er is geen haast bij. Wel geduld. 🙂

Ik heb drie vragen die je zou kunnen stellen of beter, waar je op zou kunnen letten om erachter te komen welk Enneagramtype iemand is. Houd wel in gedachten dat iemand zelf het beste weet welk type hij/zij is. Niemand weet beter wat er in iemands hoofd, hart of lichaam omgaat dan iemand zelf.

.

3 vragen om Enneagramtypen te onderscheiden


Vraag 1: Wat is de innerlijke strategie om aan de behoeften te voldoen?

Met andere woorden, wat is het besturingssysteem op de achtergrond van alle mentale gesprekken om te krijgen wat iemand wil?

Stelt iemand eisen om te krijgen wat-ie wil? Probeert iemand iets te verdienen om te krijgen wat-ie wil? Trekt iemand zich terug om te krijgen wat-ie wil?

Misschien stelt deze persoon eisen. Iemand is direct en assertief, gaat er achteraan om te krijgen wat-ie wil. Dit type wil gezien worden of weggaan. Dit kunnen de ervaring zijn van type 3, 7 of 8.

Misschien streeft iemand ernaar om iets te verdienen. Iemand zoekt het juiste om te doen, wat verantwoordelijk en verwacht is. Deze persoon kent de regels en doet er alles aan om erachter te komen hoe binnen de regels te functioneren. Dit kan overkomen als "pleasen". Type 1, 2 en 6 hebben deze kenmerken.

Misschien trekt iemand zich terug en schakelt uit. Deze personen hebben een 'innerlijke wereld' waarin ze zich terugtrekken naar waar het veilig voelt. Misschien voelt deze persoon zich meer thuis in de fantasiewereld dan in de echte wereld. Iemand kan het comfortabeler vinden om te kijken dan om deel te nemen. Dit kan de ervaring zijn van typen 4, 5 en 9.

.

Vraag 2: Waar zit iemands intelligentie-centrum?

Met andere woorden: hoe maakt iemand zijn meest belangrijke beslissingen?

Doet iemand dat via het hoofd, analyserend en nadenkend over allerlei zaken? Gebruikt iemand vaker het hart om beslissingen te nemen, lettend op eigen emoties en op de impact die gevoelens hebben op anderen? Of gebruikt iemand de signalen van het lichaam, het instinct, waardoor iemand gewoon weet dat dit is wat het is wat iemand nu moet doen.

Denktypen zien de wereld via hun hoofd. Zij denken aan hun emoties. Ze leven in het land van ideeën/concepten, willen dingen begrijpen, analyseren, met elkaar in verband brengen. Als zich iets voordoet, zetten ze eerste een stap terug; ze willen nadenken om alles weer te kunnen overzien. Type 5, 6 en 7 vertonen deze kenmerken.

Gevoelstypen zien de wereld via hun hart. Zij gedijen op verbindingen met mensen, op relaties. Ze hechten aan aandacht, aandacht geven en gezien worden. Ze hebben andermans behoeften snel door en reageren daarop (bewust of onbewust). Als zich iets voordoet, hebben ze de neiging naar mensen toe te bewegen. Typen 2, 3 en 4 doen dit vaak.

Intuïtieve typen zien de wereld via hun buik, via hun lichaam. Al hun fysieke zintuigen zijn altijd bezig. Beslissingen worden instinctief (en soms impulsief) genomen. Als zich iets voordoet, hebben ze de neiging ertegen in te bewegen. Waarom? Zij beslissen het liefst zelf. Typen 8, 9 en 1 vallen hier onder.

.

Vraag 3: Hoe gaat iemand om met teleurstelling en verlies?

Met andere woorden: wat is het verwerkingsmechanisme van iemand op het moment dat deze niet krijgt wat-ie wil? Hoe gaat iemand om met conflicten en moeilijkheden? En wat is het afweermechanisme op het moment dat iemand merkt geen controle over de situatie te hebben?

Iemand probeert er een positieve draai aan te geven. Het beste gezicht opzetten, blijven lachen en aan het positieve denken. Misschien concentreert deze persoon zich op het ontwikkelen van een positief zelfbeeld (klinkt als type 2). Of misschien draait deze persoon een teleurstelling altijd om in 'toch een goede ervaring' (typerend voor type 7). Of richt de persoon zich na teleurstelling of verlieservaring zich op het inrichten van een positieve omgeving (type 9).

Iemand zet de gevoelens aan de kant en bekijkt de situatie objectief. Deze persoon neemt afstand van de situatie, maakt zich los, ontkoppelt zich, trekt zich terug. Hij/zij zoekt de logische verklaring, denkt zich uit de teleurstelling of het verlies. Misschien streeft de persoon naar het perfecte regelen, organiseren (type 1) of komt de persoon met praktische en efficiënte oplossingen (kan type 3 zijn). En het kan ook zijn dat de persoon komt met inzichtelijke en zeer gedegen informatie rondom het onderwerp (type 5).

Iemand reageert reactief en emotioneel. Deze persoon heeft anderen nodig om zijn/haar emoties te weerspiegelen en de bezorgdheid te delen. Misschien wil iemand gewoon begrepen en gezien worden (dat kan een type 4 zijn). Misschien wil deze persoon er zelf uitkomen (onafhankelijkheid) en heeft deze er tegelijkertijd behoefte aan om iemand om zich heen te hebben die hij/zij vertrouwt (klinkt als type 6). En misschien blijft deze persoon op z'n hoede en wil deze het liever op zijn eigen manier verwerken (zou zomaar type 8 kunnen zijn).
.

Welke vraag helpt jou het meest om te ontdekken welk type iemand kan zijn?

Stuur me een bericht.

Ik wens je veel Enneagram wijsheid.

Els 

.

.

Een korte disclaimer over het Enneagram

Niemand is z'n type. Niemand is een 1, een 4 of een 7. Iedereen is een mens en we zijn gekenmerkt door neigingen te hebben van een bepaald type. Enneagramtypen zijn meer een bijvoeglijk naamwoord dan dat ze een zelfstandige naamwoord zijn. Ze beschrijven hoe iemand is. Het is geen definitie van een persoon.

Ben je op zoek naar handvatten in je leven, dan kan het Enneagram daar een middel voor zijn. Tijdens de Enneagram workshops vertel ik je hier meer over.