Gepubliceerd op 6 december 2020

Heldere communicatie, een levensredder.

"De grootste afstand tussen twee mensen is een misverstand." ~ Neetesh Dixit

We kunnen allemaal verkeerd begrepen worden. Soms begrijpt iemand ons gewoon niet, ook al leggen we het duizend keer uit. Het feit dat iemand het niet ziet, maakt deze persoon niet slecht, dom of onverschillig. Het is gewoon iemand met andere opvattingen dan je zelf hebt.

Tegenwoordig zien we elkaar niet meer zo vaak, meeste mensen spreken elkaar minder en als er al contact is, gaat dit vaak via een beeldscherm of houden we het kort. Heldere communicatie is dan noodzakelijk want je wil geen warrige boodschap geven en ook niet met een verkeerd begrepen opmerking van de ander rondlopen. Daarom focus ik deze keer op heldere communicatie voor elke Enneagram type.

Type 1 - de Perfectionist: kritisch zijn over anderen


Hoewel type 1 heel precies spreekt, is dit niet hetzelfde als duidelijk zijn. Spreek daarom meer vanuit je hart en vanuit je verstand; dit zal niet alleen je reacties vertragen, je zult ook helderder en duidelijker worden.

DOEN: Oefen het ademen in je hartgebied terwijl je met andere mensen communiceert. Of dit nu persoonlijk is, tijdens telefonische vergaderingen of videoconferenties, of tijdens het lezen van berichten.

Type 2 - de Helper: een verborgen of onduidelijke agenda hebben in relaties


Wees explicieter in het communiceren van wat je aanbiedt om voor anderen te doen en waarom je iets wilt doen, zodat de andere persoon de kans krijgt om het aanbod te weigeren of te accepteren. Type 2 tempert vaak wat ze zeggen voordat ze spreken, en terwijl ze bedachtzaam spreken, helpt het anderen om beter te reageren. Het nadeel daarvan is dat je boodschap eerder slordig is dan dat-ie duidelijk is.

DOEN: Leer om gedachten sneller te verwerken. Heb contact met je gevoel en laat je hart de stem van je buik en je hoofd zijn.

Type 3 - de Succesvolle werker: niet authentiek zijn


Hoewel type 3 vaak duidelijk spreekt, kunnen ze ook zo beknopt zijn, dat de boodschap misschien niet duidelijk wordt overgebracht. Voeg net iets meer details of context toe.

DOEN: Besteed meer tijd aan het nadenken over wat je echt denkt en voelt, en wees dan bereid om meer hiervan met anderen te delen.

Type 4 - de Romanticus: zelfgericht zijn


Type 4 denkt misschien dat ze duidelijk zijn, doch in hun behoefte om precies te worden begrepen, kan hun bewoording verwarrend of te ingewikkeld zijn voor anderen om effectief te verwerken. Minimaliseer de naar jezelf verwijzende woorden en persoonlijke verhalen om de focus zowel op anderen als op zichzelf te richten.

DOEN: Ga dieper in je hart om te bepalen wat je echt wilt zeggen.

Type 5 - De waarnemer: afstandelijk of gevoelloos zijn


Bij type 5 betekent duidelijk spreken dat ze zowel vanuit hun hart als vanuit hun hoofd spreken. Dus vind je hart, onderzoek wat het wil zeggen, en spreek dan vanuit je hoofd en hart, waarbij je buik een ondersteunende rol speelt.

DOEN: Adem meer in je hartgebied in plaats van voornamelijk in je hoofd en keelgebied.

Type 6 - de Loyalist: angstig zijn of oppositioneel lijken


Duidelijk spreken vereist helder denken en voelen, en dit kan een uitdaging zijn voor veel type 6. Vaak heeft dit type een grote verscheidenheid aan gedachten en gevoelens in zich zonder ze uit te spreken.

DOEN: Vind je gevoel, raak echt gecentreerd in je lichaam en spreek duidelijk en veel gemakkelijker. Elke keer dat je een vraag wilt stellen - een 'wat als'-vraag - combineer deze dan met een positieve verklaring over hoe iets zich positief zou kunnen manifesteren.

Type 7 - de Levensgenieter: niet volledig naar anderen luisteren


Type 7 spreekt meestal veel. Ze beginnen in het midden van wat hen interesseert en gaan dan van idee naar idee. Om duidelijk te spreken, begin je bij het begin en doorloop je je ideeën of begint je met je hoofdpunt en gebruikt vervolgens aanvullende ideeën om dit te ondersteunen.

DOEN: Adem vaker tijdens het praten en luister meer.

Type 8 - de Baas: doen alsof ze de enige en echte waarheid hebben


Type 8 gaat ervan uit dat de rest van ons 'het begrijpt', wat inhoudt dat we moeten begrijpen wat dit type zegt, zelfs als ze het niet volledig uitdrukken of het meer doen op bevel dan op uitleg.

DOEN: Stel meer vragen op een manier die je nieuwsgierigheid laat zien en wees soms bereid om het te zeggen als je niet zeker weet wat je moet doen. Wees explicieter in je boodschap en uitnodigender voor de ander om te reageren.

Type 9 - de Bemiddelaar: besluiteloos of onduidelijk zijn


Voor type 9 geldt dat ze hun stem in hun lichaam moeten vinden (ook in hun geest en hart) en bereid zijn om die stem te laten horen. Alleen als ze dit kunnen, zullen ze duidelijk spreken.

DOEN: Geef aan wat je werkelijk van iets vindt, mondeling of schriftelijk. Pas dit eerst toe op de gebieden waarmee je het eens bent. En later als het goed gaat, ook op gebieden waar je het niet mee eens bent.