Gepubliceerd op 27 september 2019

Heb jij het juiste beroep?

Het juiste beroep hebben, kiezen voor het juiste vak. 

Het is een hele puzzel voor veel mensen en in mijn beroep als loopbaancoach kom ik er achter dat maar liefst 50 procent van de Nederlanders iets totaal anders zou kiezen, wanneer zij hun carrière over konden doen. Vaak kiezen mensen voor een opleiding of vak, waarvan ze weten dat er op dat moment vraag naar is in de markt en dat ze er goed geld mee kunnen verdienen. Dat ze weten dat ze er een baan in kunnen krijgen. Dat is dus niet perse het beroep dat het beste bij iemand past. 

De eerste jaren gaat dit nog goed, maar bij velen gaat zich dit op den duur wreken. 

Ze doen iets wat niet past bij hun persoonlijkheid, bij hun passie en verliezen dan de bevlogenheid om hun vak uit te oefenen. 

.

Doordat het Enneagram met typen werkt, hebben ze ooit kenmerkende beroepen per type meegegeven. 

Zo blijkt dat per type bepaalde beroepen en vakgebieden beter passen dan bij een ander type. 
Laat me ze even voor je op een rijtje zetten. 


Voorbeelden van ideale beroepen voor type 1, de Perfectionist: leraar, professor, politieagent, detective, rechter, predikant, politicus.

Deze beroepen kunnen het beste in type 1 naar boven brengen. Vanwege hun kritische blik naar zichzelf en naar anderen, kunnen ze mensen laten groeien en ondersteunen door hun talent voor verbeteren. Hun hoge standaarden en doelgerichtheid maakt dat ze bv. studenten kunnen helpen om te verbeteren in hun groei als professional. 

Werkend voor het recht en politie maakt dat ze hun idealistische en principiële kijk op de wereld goed kunnen toepassen. Ze willen ook graag de waarheid achterhalen. Hun idealisme kunnen ze goed kwijt als predikant of politicus; ze hebben altijd het idee dat het beter kan. 

Type 1 is ook een uitstekende organisator die meteen door heeft wat er verkeerd gaat en wat er nodig is om dat recht te zetten. 

Minder voor de hand liggend: administratieve hulp, medewerker in retail, accountant. 
Bij administratieve taken wordt vaak verwacht dat je veel verschillende taken door elkaar doet. Dat is gedoemd om fouten te maken en daar raakt type 1 van in de stress. (lees in deze blog waar type 1 nog meer van in de stress raakt). 

Bij het werken in de retail wordt vaak van je verwacht dat je flexibele uren draait en dat je je open opstelt naar klanten. Een type 1 houdt dat flexibel gedrag niet vol. Accountant lijkt bij een perfectionist te horen, doch bij het worden van een accountant zal type 1 te ver doorslaan in alles perfect te krijgen. Daardoor worden teveel fouten gemaakt en werkt met niet efficiënt genoeg, wat voor type 1 gelijk staat aan falen. 


Voorbeelden van ideale beroepen voor type 2, de Helper: verpleger, leraar, psychotherapeut, (lifestyle)coach, arts, kok, cafébaas.

Anderen helpen, service gericht zijn. Dat zit allemaal in bovenstaande beroepen. De prioriteit ligt bij het helpen van de ander en dat is wat dit type wil; goed zijn voor de ander, actief en behulpzaam zijn. 
Ze zijn ook hartelijk en vriendelijke individuen die in staat zijn om onvoorwaardelijke liefde te bieden. Allen bij bovenstaande beroepen van toepassing. 


Minder voor de hand liggend:
 Evenementenmanager, projectmanager, advertentie-marketing.
Type 2 mensen herkennen echter slecht hun eigen behoeften en grenzen en daardoor zijn ze vatbaar voor de prioriteiten van anderen. Ze cijferen zich daarom makkelijk weg en komen dan in de problemen met hun energie, werken te hard en ontspannen te weinig om zelf bij te tanken.


Voorbeelden van ideale beroepen voor type 3, de Succesvolle werker: verkoper, manager, agent voor sporters, acteur, zanger, producer, ontwerper.

Type 3 staat voor hardwerkend en succesgericht. Ze hebben een no-nonsense, shoot-for-the-moon-houding die beïnvloed wordt door hun angst om te falen en door hun concurrentievermogen. Ze zijn daardoor de beste mensen voor allerlei soorten verkoop en regelfuncties. 

Beroepen waarin dit type z'n energie en z'n enthousiasme in kwijt kan, zijn goed. En de mogelijkheid om te laten zien dat wat gedaan wordt, succesvol is. Een applaus krijgen, vinden ze geweldig!


Minder voor de hand liggend:
 freelance klussen, online shop, leraar.
Type 3 wil graag invloed hebben en houden op het proces en vaart wel bij duidelijke targets. Bij freelance klussen zit dat invloed hebben er vaak niet in. De duidelijke targets kunnen dan net niet genoeg zijn om het enthousiasme te behouden. 

Bij het leiden van online winkels worden de verwachtingen door dit type soms te hoog gelegd. Type 3 gaat voor energie en snelheid en de meeste online shops groeien te langzaam en dat geeft dan het gevoel dat ze gefaald hebben. 

Voorbeelden van ideale beroepen voor type 4, de Individualist: muzikant, schrijver, journalist, schilder, chef-kok, grafisch designer, danser.

Creativiteit, speciaal zijn, dat is zo ongeveer het allerbelangrijkste voor type 4. Dit type voelt zich altijd anders dan de ander. Ze denken dat niemand hen kan begrijpen, ze zijn unieker dan een ander. Daarom vinden ze zich het beste in een artistiek beroep. 

Minder voor de hand liggend: financieel analisten, obers, assistenten. 
Als emotioneel type zoals type 4, kun je beter geen strikt zakelijke beroepen kiezen. Ook in een groot kantoor zal type 4 niet tot z'n recht komen. Beter is om individualistische beroepen te kiezen. Ze staan ook liever zelf in de keuken of achter de bar dan dat ze iemand bedienen. 


Voorbeelden van ideale beroepen voor type 5, de Waarnemer: onderzoeker, inspecteur, analist, wetenschapper, rechter.

Type 5 is zeer alert. Ze kunnen zich enorm goed focussen en concentreren. Zeker bij moeilijke zaken. Hun leergierigheid, analytisch en inzichtelijk vermogen kunnen ze volop inzetten bij deze beroepen. Hun emotie zal hierbij niet in de weg staan, omdat hun denken en emoties niet parallel lopen. Let wel op dat je geen bazige manager boven je hebt, want daar kan type 5 helemaal niet tegen. 

Minder voor de hand liggend: computerprogrammeur, virtueel assistent (VA), ZZP-er. 
Type 5 kan heel goed alleen werken, doch floreert meer bij het samenwerken in een actief team. Als computerprogrammeur zijn er teveel eenzame uren, net zoals de VA die van vaak alleen thuis aan het werk is. Het gevaar is ook dat een type 5 alleen nog maar werkt en zichzelf kan verwaarlozen door slecht te eten of door het gebruik van middlen om langer alert te kunnen zijn.
Als eigenaar van een klein bedrijf zou type 5 helemaal los kunnen gaan in creatieve, probleemoplossende en nieuwe ideeën. Doch zit hierbij weer het alleen zijn en dit keer ook het twijfelen aan eigen kunnen wat de daadkracht in de weg kan staan. 


Voorbeelden van ideale beroepen voor type 6, de Loyalist: rechter, officier van justitie, advocaat, detective, dierenarts, bewaker, leraar, notaris.

Op type 6 kun je bouwen en vertrouwen. Ze staan altijd voor je klaar en je kunt er van op aan dat ze de klus voor je klaren. Ze staan voor anderen klaar en vinden het fijn om anderen aan te moedigen. Veiligheid en support zijn belangrijke waarden die ze graag willen invullen. 

Minder voor de hand liggend: programmeur, accountant, project manager. 
Geïsoleerd werken, vindt type 6 niet fijn. Ze willen graag impact maken door persoonlijke ondersteuning te geven. Bij een accountant zitten daar nog cijfers tussen, hetgeen de directe invloed die type 6 wil hebben, afzwakt. Bij het managen van projecten zijn vaak veel mensen betrokken die van hun verwachten dat zij dan alle beslissingen nemen. Dat kan voor type 6 teveel zijn omdat ze eigenlijk besluiteloos zijn. De druk wordt dan te hoog.


Voorbeelden van ideale beroepen voor type 7, de Levensgenieter: ongebonden beroepen met veel afwisseling, fitness trainer, evenementenplanner, stewardess, ondernemer, blogger.

Afwisseling, flexibele tijden, mensen enthousiast maken. Allemaal onderwerpen waar type 7 naar op zoek is. Als stewardess kan dit type de hele wereld over reizen. En ook als ondernemer of blogger kan dit type z'n eigen tijd indelen en doen 'waar ze zin in hebben'. 

Minder voor de hand liggend: accountant, dokter, call center medewerker.
Alles wat een dagelijks terugkerende routine heeft, is minder geschikt voor dit type. Ook plekken waar klachten binnenkomen, veel negativiteit heerst of dingen snel saai worden, zijn er voor type 7 om vermeden te worden.  


Voorbeelden van ideale beroepen voor type 8, de Baas: manager, militaire functie, atleet, programma managers, verkoper.

Type 8 is vol vertrouwen in zichzelf en in hun ideeën, durven beslissingen te maken en zijn daardoor goede leiders. Hun sterke gevoel voor competitie maakt dat ze vaak willen winnen. Ze kunnen hierin hun emoties goed de baas. 

Minder voor de hand liggend: secretaresse, assistent in alle vormen.
Ondergeschikt zijn aan de ander gaat type 8 niet zo goed af. Rollen waarbij ze een ander support geven in welke vorm dan ook, kunnen het best aan type 2 overgelaten worden. 


Voorbeelden van ideale beroepen voor type 9, de Bemiddelaar: yoga of meditatie instructeur, mediator, maatschappelijk werkers, geestelijk verzorger, alternatieve heler, HR medewerker.

Het beste is een baan met weinig stress, zonder veel mogelijkheid tot conflicten en waarin ze geen initiatieven hoeven te nemen. Type 9 is erg afgestemd op lichaam en geest en daardoor kunnen ze andere mensen goed helpen om die verbondenheid te creëren. Spiritualiteit staat ook hoog in het vaandel van type 9. 

Type 9 zorgt graag voor anderen. Ze kunnen goed luisteren.

Minder voor de hand liggend: politicus, begrafenisondernemer. 
Type 9 is erg gevoelig wanneer het over verlies gaat. Ze willen zich niet verlaten voelen. Daarnaast zijn conflicten lastig om mee om te gaan. Elk beroep dat zich bezighoudt met verlies, of veelvuldige wisseling van mensen of een beroep waarin veel conflicten gehanteerd worden, dat mag type 9 aan zich voorbij laten gaan. 

Natuurlijk is bovenstaand een leidraad. 
Je zult wellicht iets herkennen in de voorbeelden, deels of helemaal. 

Ik ben erg benieuwd wat je herkent en of je voor jouw type nog beroepen kunt toevoegen aan de lijst. 

Ik zie je mening graag tegemoet.

Els Verheijen