Gepubliceerd op 2 mei 2020

Elkaar begrijpen en ondersteunen

Merk jij dit ook?

In deze tijd van Corona waarbij we verplicht zijn om ons in een kleiner gebied te bewegen, waarin we veel samenzijn met dezelfde mensen en waarin we minder mogelijkheden hebben om onszelf af te leiden, worden karaktereigenschappen van mensen om je heen (en van jezelf), veel duidelijker. Het is opeens alsof je het helderder ziet.

Het ene type (type 6) dat het gezelschap en de gesprekken met collega's mist en daardoor ook z'n dagritme en eigen motivatie kwijt is. Het andere type (type 3) dat chagrijnig en gehumeurd is omdat deze niet genoeg successen kan boeken. Weer een ander type (type 2) mist het inmiddels om gehoord te worden, omdat in deze tijd iedereen wel een verhaal heeft wat-ie kwijt wil en dit type altijd maar compassie heeft met de andere mens en daardoor niet aan bod komt. En nog een ander type (type 4) dat opleeft omdat er met het thuiswerken veel minder prikkels zijn en meer ruimte is om eindelijk weer eens creatief aan de slag te gaan.

Hoe kunnen we elkaar nu in huis beter begrijpen en ondersteunen?

Daarover gaat deze blog.

TYPE 1: DE INTENTIONELE VRIEND

Je bent instinctief loyaal, betrouwbaar. Ook ben je iemand waar je vrienden op kunnen rekenen als ze op zoek zijn naar een eerlijk antwoord. Als je zegt dat je iets gaat doen, dan doe je dat ook. Je investeert de tijd om een vriendschap te laten werken en je creëert ruimte in je schema om vriendschappen over lange afstand te onderhouden. Jij bent degene die de afspraak maakt en in de agenda zet.

Zo hou je je relatie met type 1 goed

Laat me zien dat jij onze vriendschap wil onderhouden, dus onderhoud ook contact met mij. Erken mijn harde werken en prestaties want ik ben al zo hard voor mezelf. Stel me gerust dat ik goed ben zoals ik ben en dat je daarom graag bevriend met me bent. Vertel me dat je mijn adviezen waardeert en wees net zo eerlijk en attent tegen mij zoals ik bij jou ben. En lukt je dat niet, zeg dat dan gewoon en zeg ook even 'sorry'. Daarmee help je me om in te zien dat niet iedereen is zoals ik en dat dat ook kan.

Nodig me ook uit om wat vaker om mezelf te lachen, zeker als ik te gespannen ben. Dat is wel nadat je tijd hebt gemaakt om naar mijn zorgen te luisteren en deze te erkennen.

TYPE 2: DE COMPASSIEVOLLE VRIEND

Je bent empathisch, anticipeert op de behoeften van je vrienden en luistert goed. Het is leuk om je vrienden te helpen en ze een extra boost te geven om te geloven hoe geweldig ze echt zijn. Je hebt een intuïtief gevoel wanneer een vriend pijn heeft en je medeleven met je vrienden is als geen ander!

Zo hou je je relatie met type 2 goed

Zeg me dat je me waardeert en noem dan vooral specifieke dingen zodat ik voel dat je op me let. Doe leuke dingen met me, nodig me uit en neem me mee. Wees ook geïnteresseerd in mijn problemen, hoewel ik me waarschijnlijk zal proberen te concentreren op die van jou. Daarom vraag er nog een keer extra naar, zodat ik mijn verhaal kan doen. Laat me weten dat ik belangrijk en speciaal voor je ben. 
En wees voorzichtig als je besluit me te bekritiseren.

TYPE 3: DE ONDERSTEUNENDE VRIEND

Als type 3 geniet je ervan om je vrienden hun doelen te zien bereiken, hun potentieel te realiseren en vol vertrouwen hun roeping tot uiting te laten komen. Je bent een meester in het verbinden van mensen en kunt zonder veel moeite meerdere vriendschappen tegelijk te onderhouden. Je vrienden waarderen het dat je het beste in hen naar boven haalt en erin gelooft - jij bent hun grootste cheerleader.

Zo hou je je relatie met type 3 goed

Als ik werk, laat je me liever met rust. Help me mijn omgeving harmonieus en vredig te houden. Daag me uit, duw me terug en word enthousiast over mijn nieuwe doelen, op een positieve, niet-oordelende manier. Geef me eerlijke, maar niet overdreven kritische of veroordelende feedback.
Belast me niet met negatieve emoties. Ik vind het super als je me zegt dat je het leuk vindt om bij me te zijn. En ik hoor het heel graag wanneer je trots bent op mij of op mijn prestaties.

TYPE 4: DE VERTROUWDE VRIEND

Je bent een comfortabele en veilige ruimte voor je vrienden omdat je gezonde communicatie en kwetsbaarheid bevordert. Ze kunnen hun donkerste, ware zelf zijn bij jou terwijl dat geen invloed heeft op de manier waarop je van ze houdt. Als type 4 ben je een idealist, dus je kunt onbeperkt met je vrienden dromen en hen voorgaan in al hun creatieve ideeën en inspanningen.

Zo hou je je relatie met type 4 goed

Wees open en echt tegen me. Ik ben bereid om diep te gaan met je, dus houd de vriendschap niet tegen. Help me om van mezelf te leren houden en mezelf te waarderen. Veel complimenten geven en me laten voelen dat je me respecteert voor mijn speciale gaven van intuïtie en visie, helpt me absoluut. Regelmatig voel ik me melancholisch, dat is zo. Op dat moment wil ik niet altijd opgevrolijkt worden, maar vind ik het wel soms prettig als je bij me wil zijn en me een beetje in jouw goede humeur wil meenemen. Zeg me trouwens niet dat ik te gevoelig ben of dat ik overdrijf! Wees gewoon een ondersteunende vriend of partner voor me.

TYPE 5: DE NIEUWSGIERIGE VRIEND

Als type 5 gedij je goed door nieuwe dingen over je vrienden te leren kennen en die kennis op te slaan in je geheugen. Je nieuwsgierigheid en je natuurlijke neiging om 'alle feiten te kennen' stellen je in staat om opzettelijke vragen te stellen zodat je vrienden zich volledig openen bij jou, je weet immers al zoveel van ze. Je bent nooit aanhankelijk omdat je je grenzen kent in vriendschap.

Zo hou je je relatie met type 5 goed

Ik gedraag me onafhankelijk en vind het fijn als jij dat ook doet. Let op: ik lijk afstandelijk en arrogant, meestal is dat omdat ik me ongemakkelijk voel. Geef me daarom een welkom gevoel, maar niet te intens, anders twijfel ik misschien aan je oprechtheid. Ik hou ervan om een onderwerp diepgaand te bespreken, daarna heb ik ook weer tijd nodig om mijn gevoelens en gedachten van dit gesprek te verwerken. Je doet me trouwens totaal geen plezier met grote feesten, luide muziek van anderen en overdreven emoties. En mijn privacy is mijn privacy, respecteer dat gewoon.

TYPE 6: DE ECHTE VRIEND

Je gaat heel voorzichtig nieuwe vriendschappen aan, en als dat eenmaal goed zit, dan ga je ook voor de lange termijn! Zelfs een conflict schrikt je niet af om deze vriendschap voort te zetten. Voel je je eenmaal op je gemak bij een groep mensen dan ben je speels, energiek en breng je je vrienden tot leven. Iedereen wil jou in vertrouwen nemen omdat jij je vrienden altijd bijstaat door al hun ups en downs.

Zo hou je je relatie met type 6 goed

Ik heb snel in de gaten wie een echte vriend is of wie niet. Wees gewoon eerlijk tegen me te zijn en net zo gecommitteerd aan onze vriendschap zoals ik. Je kunt direct en duidelijk tegen me zijn, en als ik ergens overdreven op reageer, blijf dan alsjeblieft rustig. Stel me gerust dat alles in orde is tussen ons, lach met me en maak grapjes.
Beoordeel me niet op mijn angst. Luister juist goed naar me en werk dingen met me door. Help me te groeien door me voorzichtig naar nieuwe ervaringen te duwen.

TYPE 7: DE POSITIEVE VRIEND

Je bent een geschenk aan je vriendenkring met je vermogen om anderen op te nemen en iedereen te helpen plezier te hebben. Omdat je zo vaak de positieve kanten van het leven ziet, merk je ook de positieve aspecten van je vrienden op en durf je ze dat te vertellen. Je gedijt goed in het gezelschap van je vrienden, wat betekent dat je altijd op zoek bent naar contact met je vrienden - je agenda staat altijd open voor qualitytime met hen.

Zo hou je je relatie met type 7 goed

Zeg vaker 'ja' wanneer ik je vraag om iets te gaan doen en wees dan liefst net zo enthousiast als ik voor jou ben. Ik  hou van gezelschap, genegenheid en vrijheid. Probeer mijn stijl niet te veranderen. Accepteer me liever zoals ik ben. Voel je vooral verantwoordelijk voor jezelf, ik hou niet van aanhankelijke of behoeftige mensen. Ik hou van vrijheid.
Betrek me bij gesprekken en gelach en toon je waardering voor mijn grootse visies en luister naar mijn verhalen. Oh en als laatste, vertel me niet wat ik moet doen... 

TYPE 8: DE BESCHERMENDE VRIEND

Je ziet intuïtief het potentieel in je vrienden dat ze zelf zo vaak over het hoofd zien. Je bent niet bang om ze uit te dagen om hun volledige potentieel te bereiken. Je vrienden waarderen je consistentie en je trouwheid aan de vriendschap. Sommigen zeggen misschien dat je assertief aanwezig bent, maar je echte vrienden zullen nooit bang zijn om je te confronteren en met je mee te groeien.

Zo hou je je relatie met type 8 goed

Kom op voor jezelf ... en voor mij. Ben je mijn vriend, wees dan zelfverzekerd, sterk en direct. Roddel niet over me en verraad mijn vertrouwen niet. Ik laat het niet vaak zien, toch heb ik 'm wel, mijn zachtere, kwetsbare kant. Het kan wat tijd kosten om het vertrouwen bij me te bouwen om dit te laten zien. Als het zover is, kan ik het enorm waarderen dat ik jou als vriend heb waarbij ik sterk en kwetsbaar mag zijn.
En... ik spreek vaak assertief. Ga er niet automatisch van uit dat het een persoonlijke aanval is. Als ik schreeuw, vloek en stamp, probeer dan te onthouden dat dat precies is zoals ik ben.

TYPE 9: DE OPEN-MINDED VRIEND

Als type 9 ben je de beste om je vrienden in hun waarde te laten en de dingen vanuit hun standpunt te zien. Je kunt het met vrijwel iedereen goed vinden omdat je je aan anderen kunt aanpassen en net zo gepassioneerd kunt zijn als zij. Je creëert een open dialoog, een niet-oordelende ruimte en een vredige omgeving waarin je vrienden zichzelf kunnen zijn.

Zo hou je je relatie met type 9 goed

Als je wil dat ik iets doe, is hoe je het vraagt belangrijk. Ik hou vooral niet van verwachtingen of druk. Ik luister en help graag, maar profiteer hier niet van. Ik hou van een goede discussie maar niet van een confrontatie. Laat me uitspreken - helemaal -, ook al wijk ik af en toe uit met mijn verhaal. Stel me daarna vragen om me te helpen duidelijk te worden. Geef me de tijd om dingen af te maken en beslissingen te nemen. Het is oké om me zachtjes en niet-oordelend een zetje te geven. Vertel me wanneer je het leuk vindt hoe ik eruit zie. Ik ben niet vies van vleierij. Je helpt me door me te omhelzen, door fysieke genegenheid te tonen. Het opent me voor mijn gevoelens.
En... laat het me weten dat je het leuk vindt wat ik heb gedaan of gezegd. Lach met me en deel in mijn levensgenot.