Gepubliceerd op 23 juni 2019

De perfectionist gaat op vakantie en neemt mee...

Wat is het lekker hè ...., het zonnetje schijnt, de zomer staat voor de deur. Menigeen verheugt zich op de vakantie, even weg, even andere culturen snuiven, even iets anders. Heerlijk!

Maar voordat je er bent, is er de voorbereiding.

Het bepalen wat je wil, het kiezen van de bestemming, het inpakken van je koffer. Voor het ene type in het Enneagram eenvoudig. Voor het ander type kan dit net iets lastiger en complexer zijn.

En wat zegt het over jou?

Type 1 de Perfectionist bereidt zich graag tot in de puntjes (en komma's) voor. Diverse reiswebsites en aanbiedingen worden bekeken en beoordeeld. Dit type wil graag een zinnige vakantie, luieren is voor anderen. Kenmerkend zijn ook de lijstjes waar alles op staat wat mee moet. Je snapt dat dit type niet gauw iets vergeet. Type 1 geniet pas echt van de vakantie als alles goed geregeld is én op rolletjes loopt.

Type 2 de Gever vindt het moeilijker om een keuze voor de bestemming te maken want iedereen die meegaat moet het ermee eens zijn. Als die beslissing gemaakt is kan dit type door met inpakken van iedereens koffer, uiteraard dat van zichzelf als laatste. Dit type zorgt voor alles en iedereen om zich heen. Zolang de mensen rondom type 2 zich vermaken, is het goed.

Type 3 de Succesvolle Werker omringt zich graag met luxe en welvaart. Als het maar succes uitstraalt. Dit type kiest vaak voor exclusieve bestemmingen, vliegt het liefst business class en neemt dan ook passende kleding mee. Uiteraard wordt er ook nog wat gewerkt op vakantie op een Apple computer.

Type 4 de Romanticus houdt van spirituele bestemmingen met bijzondere evenementen. Rustige speciale plekken waar nog niemand van gehoord heeft hebben de voorkeur. In het koffer gaan fleurige kledingstukken met bijpassende accessoires. Dit type maakt graag onverwachte dingen mee en zal veel foto's maken die gedeeld worden om te laten zien hoe speciaal het allemaal is.

Type 5 de Waarnemer houdt het graag praktisch en makkelijk. Het liefst blijft dit type thuis, want lezen, nadenken en uitrusten kun je ook in je eigen tuin doen. De natuur heeft de voorkeur, doch wordt dit type ook blij van museumbezoeken en bezoeken aan oude kastelen of archeologische opgravingen.

Type 6 de Loyalist gaat het liefst met anderen op vakantie. Dit type zal niet de vakantiebestemming bepalen, doch als deze eenmaal bekend is dan helpt dit type met het allemaal te regelen. Met dit type heb je een gezellig vakantie in een groot huis in Italië. Het liefst kent dit type dan de eigenaar, is er al vaker geweest en weet precies waar je lekker kunt eten. Lekker veilig en vertrouwd. In gezelschap van anderen wil type 6 ook nieuwe dingen ontdekken.

Type 7 de Avonturier heeft weinig voorbereiding. Wat dit type vergeet in te pakken, wordt op de plaats van bestemming gekocht. Plannen? Daar doet dit type niet aan, want avontuur valt niet te plannen. Het is ook lastig om te kiezen, alles is leuk om mee te maken. Last minute reizen zijn fantastisch, met een groep of alleen, beiden is goed want contacten leggen gaat dit type makkelijk af.

Type 8 de Baas gaat graag goed voorbereid naar een bestemming waar iets te doen is. Actie is belangrijk en door alles te regelen behoudt dit type de controle. Dit type gaat graag met een groep vrienden of familie op vakantie. Ze moeten wel actief willen zijn, want er moet wel iets te regelen vallen.

Type 9 de Bemiddelaar is op zoek naar rust, niets doen. Liefst met anderen. De bestemming maakt niet uit, zolang dit type het maar niet hoeft te kiezen en zolang iedereen het er naar zijn zin heeft. Rust en vrede is belangrijk, dus geen bestemmingen met veel mensen, lange wachtrijen of drukte. En ook niet met mensen die graag discussiëren en uitdagen. Conflicten zijn namelijk hoogst oncomfortabel voor dit type.

Vakanties zijn periodes waarin ruimte ontstaat om eens na te denken over jezelf, hoe je de dingen doet, wat er allemaal op je pad komt.

Voordat de zomervakantie begint geef ik nog een workshop: "Ontdek wie je bent". Ik geef uitleg over het Enneagram en ga daarbij in op de negen types die het Enneagram beschrijft.

Heb je interesse?

Kijk dan even op deze pagina: Workshop: "Ontdek wie je bent"

Het Enneagram is instrument voor persoonlijke ontwikkeling. Het bestaat uit 9 typen die elk hun kwaliteiten, hun valkuilen en hun behoeften hebben.