Gepubliceerd op 19 april 2019

6 stappen om je ware zelf te ontdekken

Ontdekken wie je bent, is een van de grootste zoektochten in je leven. Wanneer je weet wie je bent, weet je precies wat je moet doen. Je hoeft dan niet meer op toestemming van anderen te vertrouwen want je weet gewoon wat je te doen staat.

Je kunt zelf allerlei stappen nemen om erachter te komen wie je bent. Ik geef je hier 6 stappen:

Stap 1. Wees stil.

Neem de tijd om naar jezelf te luisteren. Stop met praten. Durf de tijd te nemen om de stiltes toe te staan. Evalueer jezelf, kijk naar jezelf en wees aardig voor jezelf. Sta jezelf toe om te kijken naar al je goede en minder goede dingen. Dit ben jij. Het is goed.

Stap 2. Besef wie je bent (niet wie je wil zijn).  

Iedereen heeft een ideaal beeld van zichzelf in z'n hoofd. Dat is niet wie je bent. Kom erachter wie je wel bent. Ik heb een fijne challenge ontwikkeld waarmee je in 9 dagen ontdekt wie je bent. Doe mee met deze gratis challenge: "Ontdek wie je bent". (je begint meteen) 

Stap 3.  Kom erachter waar je goed en minder goed in bent.

Een moeilijke en noodzakelijke stap. Weten waar je goed in bent, mee verder kunt of mee moet stoppen is een groot geschenk voor jezelf. Door je te richten op je sterke punten, op je passie, kun je veel meer bereiken dan maar te blijven oefenen op de dingen die je niet goed kunt.

Stap 4. Ontdek waar je echte passie voor hebt.

Ontdek, doe en kom erachter hoe jij op dingen reageert. Je passie is je drijfveer. Dat is waarom je de dingen doet en kunt blijven doen. Passie voor je werk is goed, passie voor je leven is goed, passie hebben in het algemeen, maakt dat je veel meer plezier hebt.

Stap 5. Vraag het aan anderen.

Heb je geen idee wie je bent, stel dan eens deze twee vragen: "Welke sterke punten vind jij dat ik verder kan ontwikkelen?" en "Aan welke zwakke punten vind jij dat ik nog kan werken?" Deze antwoorden zijn niet heilig. Het geeft je wel een indicatie om er eens verder over na te denken. Mensen die kort bij ons staan, zien soms dingen in ons die we zelf helemaal over het hoofd zien.  

Stap 6. Evalueer je relaties.

Welke relaties heb je? Welke relatie brengt het beste in jou naar boven? Welke het slechtste? Inventariseer je omgeving en de mensen met wie je omgaat, thuis, je familie, je vrienden. En kijk ook zeker naar je werk, je collega's, je baas. En ontdek nieuwe dingen over jezelf.


De route om te ontdekken wie je bent, is best spannend. Je komt dingen tegen die je misschien niet zo leuk vindt en waarmee je niet weet om te gaan of waar je nu geen antwoord op hebt. Je kunt deze route ook samen met mij nemen. 

Op 14 mei geef ik een introductie workshop: "Ontdek wie je bent." We gaan dan samen achter een aantal zaken komen en ik begeleid je daarbij. 
Meer informatie en aanmelden kan via deze link: Workshop: Ontdek wie je bent.

Ik hoop je gauw te ontmoeten. 

Els Verheijen