Gepubliceerd op 5 juli 2020

En ineens begrijp je jezelf!

5 Redenen waarom het helpt om erachter te komen welk Enneagramtype je bent

Op het eerste gezicht ziet het Enneagram eruit als de zoveelste persoonlijkheidstest. Ga eens even naar 123test.nl en schrik niet, daar is een overvloed aan testen die je kunt doen om erachter te komen wie je bent. Tenminste dat denk je. Want wat gebeurt er als je de test hebt ingevuld? Je krijgt je resultaat te zien, je kunt in de uitslag lezen wie je bent en je gaat door met je leven.

Bij het Enneagram is het zoveel meer dan alleen een psychologisch profiel. Iemand schreef ooit: "Het ware doel van het Enneagram is om je schaduwkant te onthullen en je spiritueel raad te geven over hoe je kunt openen voor het transformatieve licht van genade." Door het ontdekken van je 'donkere kant' kom je erachter waarom je in je kindertijd gekozen hebt voor jouw oplossing om door het leven te gaan; jouw reactie op de manier waarop je je als kind gevoeld hebt. (lees daar meer over in deze blog: Krasjes op je kinderziel).

Het ontdekken welk Enneagramtype je bent, helpt je om als mens een authentiek onderzoek te doen naar jouw identiteit en wie je werkelijk bent. Wanneer je de schoonheid van wat er in je zit accepteert, kun je de moed ontdekken om erachter te komen wat je echt mooi maakt. Het Enneagram helpt precies dat te doen. Je kunt beginnen met het maken van een test om er vervolgens achter te komen dat meer kennis over de 9 Enneagramtypen, verdieping in jouw kindervaringen en de uiteindelijke match daarin je meer zal helpen in het (h)eerlijker leven van jouw leven.

Ik geef je speciaal vandaag graag 5 redenen waarom het kan helpen om er achter te komen welk Enneagramtype je bent.

1. Je ontdekt dat mensen niet verkeerd zijn of doen; ze doen het anders.

Denk maar eens aan de manier waarop mensen ruzie maken. De ene gaat vol de confrontatie aan terwijl de ander het conflict liever vermijd. Kun je je voorstellen dat als je weet hoe het zit bij jou en je partner, dat je dan op een hele andere manier met conflicten om kunt gaan! Of zelfs vermijden... hetgeen past bij mij als zijnde type 2, een helper.

2. Je kunt jezelf ervan verzekeren dat je niet gek bent 😉

Als iemand om hulp vraagt, ben ik de eerste die opstaat en helpt. Ik help al voordat iemand weet dat hij/ zij hulp nodig heeft. Mezelf laten helpen of hulp vragen was voor mij heel moeilijk. Dat niet alleen, pas toen ik erachter kwam dat dit voor mij moeilijk is, snapte ik waarom ik in het verleden wel vastliep. Nu ik weet dat dit een onderdeel van mijn persoonlijkheid is, kan ik het herkennen en kiezen om er iets mee te doen.

Let wel, je persoonlijkheidstype is geen excuus. Het is wel een ongelooflijk hulpmiddel om te begrijpen waarom sommige dingen moeilijk voor je zijn en wat je eraan kunt doen om er doorheen te komen.

3. Je kunt je dagelijkse routines beter beheren.

Als je begrijpt wat je nodig hebt om goed te gedijen, kun je je dagen daarop indelen. Ik heb door vallen en opstaan geleerd dat ik me op mijn best voel en het meest productief kan zijn als ik mijn dag begin met alleen tijd.

Op het moment dat ik start met 'de ander te helpen' op welke manier dan ook, ben ik voor het einde van de dag al opgebrand. Check hiervoor ook even de blog over de verschillende ochtendroutines per Enneagramtype.

4. Je kunt herkennen waarom je je niet lekker voelt en weten hoe je ermee om kunt gaan.

Aan het einde van de totale lockdown van deze Covid-19 merkte ik dat ik geen puf meer had, chagrijnig werd en zelfs opstandig. Ik was niet mijn gebruikelijke zelf. Gelukkig wist ik waar het aan lag: te weinig persoonlijke en live interactie met andere mensen en ik kon mijn moeder niet zo goed helpen en verzorgen zoals ik dat wilde (en ook altijd gedaan had).

Door dit te weten van mezelf, ben ik meer live afspraken met mensen gaan maken, ben ik vrienden gaan opzoeken om te wandelen en een goed inhoudelijk gesprek te voeren.

5. Je kunt leren omgaan met je energie.

Wanneer ik te lang alleen ben, raak ik veel energie kwijt. Dat is ook typisch voor een type 2 en dat heb je bij punt 4 al kunnen lezen. Ik krijg energie van anderen helpen. Alleen al dit te weten, geeft me genoeg mogelijk oplossingen. Dus afspraken met mensen zijn ingepland, ik neem deel aan vaste netwerkgroepen en ik doe mijn best om zoveel mogelijk live (en veilig uiteraard) met mensen af te spreken.

Doordat ik weet welk Enneagramtype ik ben, heb ik geleerd om er mee om te gaan op een manier die voorheen nooit bij me zou zijn opgekomen. Het Enneagram geeft zoveel handvatten en soort van standaarden, die je meteen kunt inzetten en uitproberen op het moment dat je weet welk type je bent.

Dat wil ik voor jou ook!

De basisopleiding Enneagram start op 15 september en ik heb een mooie vroegboekkorting voor je. Heb je vragen over het Enneagram of over de training, neem dan zeker contact met me op.

Bekijk hier alle informatie: Basisopleiding Enneagram