Bevlogenheid

"Als je datgene doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken." Mahatma Gandhi

Bevlogen

Ik ga altijd voor bevlogenheid! Zelf doe ik mijn werk ook bevlogen en ik zoek dat ook altijd op in de mensen waarmee ik werk.

Maar ja bevlogenheid en bevlogen zijn in je werk. Wat is dat nu?

Gaat het over hard werken, veel uren draaien en constant met je werk bezig zijn?

Of zit er toch een diepere laag achter?


Ik geef je het voorbeeld van twee managers.

Beiden werken bij een grote organisatie in het zuiden van het land. Ze geven alle twee leiding aan zo’n 30 mensen op kantoor en zijn verantwoordelijk voor de doelen die de afdeling behoort te halen, voor operationele zaken en uiteraard voor de medewerkers.


Mark (51) werkt 25 jaar bij deze organisatie.

Hij heeft zichzelf opgewerkt tot manager en is veeleisend. Hij is niet altijd zeker over zijn leiderschap en zijn managementkwaliteiten en heeft daar een aantal trainingen voor gevolgd. Er zitten jonge mensen in zijn team en hij bespeurt een andere, meer nonchalante, manier van werken, waar hij niet goed mee om kan gaan.

Mark werkt graag en hard. Hij is altijd als eerste om half 8 op kantoor en verlaat als laatste, vaak pas om 7 uur weer het pand. Thuis opent hij ook nog vaak de laptop om zaken af te ronden of voor te bereiden. Doordat hij zo hard werkt, krijgt hij veel aanzien van zijn familie en vrienden en dat streelt natuurlijk zijn ego. Hij neemt zelden een vrije dag op en als hij met vakantie gaat, checkt hij altijd zijn e-mail en belt hij dagelijks met het kantoor. Hij vindt het moeilijk om echt te ontspannen.

Brenda (53) werkt net iets langer bij deze organisatie dan Mark.

Zij heeft destijds rechten gestudeerd en ook zij heeft door toedoen van promoties nu een baan als leidinggevende. Ze is opgewekt, heeft een positieve instelling en is heel sociaal. Doch, ze is streng, afspraak is afspraak en een deadline is er om gehaald te worden. Daar staat ze voor.

Voor haar team gaat ze door het vuur. Ze wordt enorm gewaardeerd door het team omdat ze ook rekening houdt met persoonlijke eigenschappen en wensen. Ze coacht haar medewerkers en geniet er enorm van ze iemand ziet groeien in het werk.

Brenda komt vaak eerder naar het werk (rond 8 uur) en zorgt ervoor dat ze al haar werk af heeft als ze om zes uur weer naar huis gaat. Ze heeft namelijk ook een partner en twee kinderen die ze ’s avonds graag haar aandacht geeft. Reizen doet ze graag en als ze op vakantie is, vertrouwt ze op haar team om de juiste beslissingen te nemen. Ook neemt Brenda graag een paar uur per maand verlof om iets leuks met haar partner of kinderen te doen.

Beide managers werken hard, stoppen veel energie in hun baan en je zou kunnen zeggen dat beide managers bevlogen zijn. Is dat zo?

Mark heeft moeite om zijn werk los te laten en toont zelfs trekjes van verslaafd zijn aan zijn werk. Alles draait om werk en als hij er niet is, gaat het niet goed. Hij ‘moet’ werken om zijn status hoog te houden. Hij wordt geprikkeld door de beloning (geld) en door status (aanzien van vrienden en familie). Alles moet goed gebeuren en alleen hij kan dit. Delegeren is daarom heel moeilijk.

Brenda daarentegen werkt graag en met plezier omdat ze dit van binnenuit wil. Ze doet wat ze leuk vindt en is er trots op. Ze coacht graag anderen en krijgt daar energie van.

Bevlogen mensen voelen van binnenuit een wil om te werken en motiveren zichzelf. Ze zijn ontspannen in hun werk, energieker en zijn na een vermoeiende werkdag sneller opgeladen dan iemand die ‘moet’ werken.


Werkenergieanalyse

Met de Werkenergieanalyse® breng je via een online vragenlijst jouw bevlogenheid in je huidige baan in kaart. Daaruit volgt een compact rapport dat we samen bespreken. Dit leidt tot een concreet actieplan.

---

Heb je interesse om te ontdekken hoe bevlogen jij bent in je huidige baan?

Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek dat kan leiden tot het maken van betere keuzes en het maken van een concreet plan van aanpak. Ga hiervoor naar het contactformulier